Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii 10 motive pentru care un sistem complet electric este o idee proastă | Avertismentele Asociația Energia Inteligentă

10 motive pentru care un sistem complet electric este o idee proastă | Avertismentele Asociația Energia Inteligentă

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 21:30 25 Apr 2024 Modificat la 21:30 25 Apr 2024

Oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par să fie foarte încântați de un obiectiv specific atunci când vine vorba de a promova energia curată, și anume trecerea la un sistem energetic integral electric în domeniile din industrie, rezidențial, transporturi.

Ideea poate părea să aibă sens, dar există și controverse. Iată 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă, iar asta susțin cei de la Asociația Energia Inteligentă, care vin și cu argumente în acest sens.

1. Sistemele electrice sunt risipitoare

 Mai mult 60% din energia utilizată pentru generarea de energie electrică se pierde în procesul de conversie. Adăugați la asta 8% până la 15% din puterea care se pierde din cauza ineficiențelor în timpul transportului și distribuției.

2. Vremea face transportul electric mai ineficient

Sursele curate de energie electrică solară, eoliană și chiar hidroenergetică se bazează pe cooperare a tiparelor meteorologice. Căldura lunilor de vară va duce la ineficiențe mai mari în transport. Acest impact poate duce la o scădere a capacității de transport cu 2% până la 6% în timpul verii.

3. Electricitatea alimentată cu cărbune nu dispare suficient de repede

Trecerea la 100% energie electrică presupune că acești combustibili fosili pot fi eliminați din rețea. Cu toate acestea, centralele electrice pe combustibili fosili încă reprezintă o parte semnificativă din capacitatea de generare.

4. Probleme pentru vehicule electrice

Înlocuirea camioanelor care fac curse pe distanțe lungi cu vehicule electrice în UE ar necesita 10% din energia generată a continentului. Având în vedere ineficiența arderii combustibililor fosili pentru a crea energie care să acopere vârfurile de consum, experții spun că această schimbare ar fi inutilă din punct de vedere economic și ecologic.

5. Sursele obişnuite de "electricitate curată" au probleme de mediu proprii

Susținătorii biomasei spun că arderea copacilor, a masei lemnoase și a altor biocombustibili este neutră din punctul de vedere al carbonului, deoarece tot carbonul care a fost emis a fost mai întâi aspirat din atmosferă de către plante, ceea ce înseamnă că există un efect net.

6. Populațiile rurale şi defavorizate au altfel de nevoi

În întreaga lume, 940 de milioane de oameni nu au acces la electricitate. Deși s-ar putea să nu pară o problemă în SUA, multe zone rurale și cu venituri mici se confruntă cu servicii de electricitate slabe, chiar și atunci când aceasta este disponibilă.

7. Reţeaua electrică actuală nu este capabilă pentru a gestiona electricitatea completă

Având în vedere că cererea actuală pe rețea a dus la întreruperi de curent, această trecere către un consum mai mare de energie electrică nu va face decât să facă aceste întreruperi dureroase mai frecvente, cu consecințe mai grave decât în cazul sistării altor forme de energie.

8. Clădirile individuale au nevoie de rezistență energetică

Dacă un client, o clădire sau chiar o întreagă comunitate este forțată să se bazeze doar pe energie electrică pentru toate nevoile lor energetice încălzire și răcire, depozitarea și preparare a alimentelor sau transportul, atunci un singur punct de defecțiune le poate întrerupe pe toate.

9. Casele integral electrice au amprente de carbon mai mari

Atunci când se compară casele care folosesc energie electrică cu cele care folosesc gaze naturale, studiile arată că locuințele cu gaze sunt responsabile pentru o treime mai puține emisii de gaze cu efect de seră.

10. Preferința clienților nu este pentru electrificare

Sondajele arată că aproape 70% dintre clienți din Europa preferă gazul natural pentru încălzirea locuinței, încălzirea apei și gătit. În mod similar, în casele din zonele reci ale Europei, mulți clienți refuză să renunțe la încălzirea cu lemne a locuinței ca urmare a confortului pe care le oferă acestea.

Întrebat de ce având la baza aceste argimente logice se merge înainte cu ideea de full-electric Dumitru Chisăriță de la Asociația Energie Inteligentă, a spus: 

"Din păcate foarte multe ori nu se iau în considerare argumentele care stau în spatele unor decizii și se merge de foarte multe ori pe un anumit trend. Trendul de a merge către energie regenerabilă este o normalitate, doar că vedem tot mai mult că doar energie regenerabilă este greu de atins și sunt tot mai multe probleme care apar fie în zona sistemului național de transport energie electrică, fie în zona distribuitorilor, fie în zona de contact dintre cei care produc și consumă sau chiar a prosumatorilor.

"Este bine să dezvoltăm energie regenerabilă, dar într-un mix energetic e echilibrat"

Ori tocmai de aceea cred că e foarte bine să dezvoltăm în continuare aceste această energie regenerabilă, dar într-un mix energetic e echilibrat, în care sursele securitare, așa cum sunt ele numite, sursele care se bazează fie pe hidroenergie, fie pe combustibil fosili puțini poluanți, așa cum sunt gazele naturale, să fie în continuare prezenți și să ajute la ceea ce înseamnă asigurare a rezilienței și securității energetice la nivel naţional. 

În continuare în ceea ce privește producerea energiei electrice, în România există o cantitate mare încă de energie electrică care se produce având la bază folosirea combustibililor fosili.

Deci în continuare ceea ce înseamnă energie electrică la nivelul emisiilor medii care există și care energie electrică se vinde la un consumator casnic, cantitatea de emisii de dioxid de carbon pe mediu este în continuare una ridicată. Și atunci făcând o comparație și ținând seama de tot lanțul energetic care pleacă de la momentul produceri energiei electrice, transportul acesteia și modului în care se transformă la nivelul consumatorului final în energie electrică, din păcate, bilanțul din punct de vedere a dioxid de carbon dă acest rezultat. 

×
x close