Antony Blinken a decis să își amâne vizita în China deoarece demnitarul american nu a dorit ca problema balonului să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a transmis un oficial din SUA.
Blinken nu a dorit să anuleze vizita pentru a nu provoca o adâncire a crizei diplomatice dintre cele două țări.
Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a confirmat informația și le-a spus reporterilor că nu au existat condițiile necesare pentru ca Blinken să viziteze China.
Oficialul a adăugat că Washingtonul intenționează să mențină "linii deschise de comunicare" cu privire la incident, care a fost descris ca fiind o încălcare clară a suveranității SUA. De asemenea, oficialul a declarat că americanii au analizat poziția Chinei cu privire la scopul balonului și își mențin evaluarea potrivit căreia acesta a fost folosit pentru supraveghere.
Vizita lui Antony Blinken în China trebuia să aibă loc pe 5 și 6 februarie
Presupusul balon spion descoperit deasupra SUA este un dispozitiv meteorologic, susțin chinezii. Oficialii din China au mai transmis că regretă intrarea neintenționată a balonului în spațiul aerian al SUA.
Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unele dintre silozurile cu rachete nucleare ale SUA.
Pentagonul menţine poziţia că balonul din China este un dispozitiv de spionaj
Departamentul american al Apărării a respins, vineri seară, afirmaţiile Chinei, care susţine că balonul depistat deasupra Statelor Unite este un dispozitiv civil, Washingtonul menţinând poziţia că este vorba despre un aparat militar de recunoaştere.
Ministerul chinez de Externe a transmis vineri că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite este un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic. Beijingul a exprimat "regret" că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de "forţă majoră".
Dar Washingtonul a respins această poziţie. "Suntem la curent cu informaţiile anunţate de China. Dar noi ştim că este un balon de supraveghere. Nu intenţionez să fiu mai specific", a declarat vineri seară Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de postul de televiziune CNN.
"Încă o dată, în momentul de faţă, balonul nu reprezintă vreo ameninţare militară sau fizică pentru persoanele de la sol, astfel că vom continua să îl monitorizăm şi să analizăm opţiunile", a subliniat Ryder.