Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Fenomene meteo extreme în România | Ce avem de îndurat în luna august 2022. Anunţul ANM

Fenomene meteo extreme în România | Ce avem de îndurat în luna august 2022. Anunţul ANM

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 19:57 01 Aug 2022 Modificat la 20:17 01 Aug 2022
Fenomene meteo extreme în România | Ce avem de îndurat în luna august 2022. Anunţul ANM
Sursa foto: Colaj Antena 3

O formațiune cu aspect de tornadă a fost surprinsă de turiștii din Sulina. Zona se află în acest moment sub avertizare de cod portocaliu de vijelii şi averse puternice. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat acest fenomen şi precizat cum va fi vremea în luna august. 

"Într-adevăr, schimbul de masă de aer cald cu o masă de aer mai rece în mai puțin de o oră poate să determine diferențe termice între cele 2 mase de aer mai mari de 10 grade și cu cât această diferență este mai mare, cu atât amplitudinea fenomenelor este una severă.

Într-adevăr, am asistat după o perioadă de caniculă de lungă durată, cu temperaturi care în bună parte din țară, în partea de vest, sud, sud-est și est a țării, au depășit 37 ne-am apropiat de 40 de grade Celsius iată, în spatele acestei mase de aer foarte cald, masa de aer rece care a înlocuit a determinat acest timp în mai puțin de 24 de ore chiar la diferență de o oră vorbeam pentru partea de vest a țării, în ziua când am avut codul roșu de la temperaturi de 35 de grade atunci când au început fenomenele, în după-amiaza respectivă să avem diferențe mai mari de 10 grade de la 35 de grade la mai puțin de 22 de grade și atunci se întâmplă astfel de fenomene.

Iar în zona de sud-est a țării, în zona Dobrogei, trebuie să mai vorbim și de aportul gradului de umezeală din bazinul vestic al Mării Negre, care amplifică și reprezintă un alt ingredient în ceea ce privește modul de manifestare a acestor tipuri de fenomene.

Vorbim de cantități de apă în această după-amiază în mai puțin de o jumătate de oră la Sulina, de 30 de litri pe metru pătrat la Jurilovca 36 de litri pe metru pătrat, Mangalia 27 de litri pe metru pătrat valori deja consemnate în datele statistice ale Administrației Naționale de Meteorologie.

Și cu cât vorbim mai des de astfel de fenomene, observăm că în fiecare lună sau fiecare an sau fiecare sezon doboară recordurile înregistrate în anii anteriori.

Luna iulie record de avertizări meteo extreme

Încheiem luna iulie un record din nou, de 38 de avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, 3 de cod roșu de asemenea pentru caniculă și 2 pentru caniculă și unul pentru fenomene de instabilitate în aceeași zonă, în partea de vest a țării, reprezentând la acest moment un record.

Ultimul cod roșu pentru județele din partea de vest a țării, pentru fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată, este primul emis în acest an pentru această zonă a țării și pentru aceste tipuri de fenomene.

Până în prezent, la 1 ianuarie și până în 31 iulie avem în total de 66 de coduri de tip nowcasting de cod roșu, 386 de cod portocaliu, 1.029 de cod galben 1.481 în total, iar total avertizări generale 90 din care 4 de cod roșu.

ANM, prognoza meteo pentru luna august 2022

Cu siguranță, săptămâna aceasta 1-8 august va fi caracterizată din punct de vedere al valorilor de temperaturi cu valori ușor mai ridicate în partea de vest-sud-vest a țării.

Deficitul de precipitații rămâne în continuare semnalul pentru această săptămână și mai ales începând din a 2-a parte a lunii august 15-22 august și, respectiv, 22-29 august la acest moment, păstrează semnalul u unor valori de temperaturi în medie mai ridicate decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării și caracter deficitar al precipitațiilor,

A 2-a lună de vară din acest an încheie din nou un bilanț în ceea ce privește regimul de temperaturi în medie, este a cincea lună cea mai caldă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice.

Cantitățile de precipitații înregistrate în ultimele 2 zile din luna lui Cuptor 30-31 iulie au făcut ca de la 35 % grad de realizare a ceea ce înseamnă norma climatologică a unei luni iulie din punctul de vedere al regimului de precipitații să creștem doar la 71 % din păcate, zona Moldovei, zona Dobrogei, Muntenia, dar și partea de vest a țării, mă refer aici în mod deosebit la Banat, Crișana și Maramureș, rămân în continuare zone afectate ca urmare a fenomenului de secetă pedologică puternică.

Deși cantitățile de precipitații înregistrate în ultimele 2 zile la nivel localizat, au depășit 60 de litri sau poate 70 de litri apropiindu-se de media climatologică a unei luni iulie în țara noastră caracterul torențial nu a putut compensa nevoia de apă acută în aceste zone", a explicat Elena Mateescu, director ANM, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

Citiți şi: Tornadă la Sulina. Imagini rare surprinse de turişti în Deltă | Ce spun specialiştii despre acest fenomen

×
x close