Antena 3 CNN Politică A început Summitul NATO 2024. Mihai Gâdea, transmisiune specială din Washington: „Va fi un punct de cotitură în istorie”

A început Summitul NATO 2024. Mihai Gâdea, transmisiune specială din Washington: „Va fi un punct de cotitură în istorie”

mihai gadea
Mihai Gâdea, în Washington cu ocazia Summitului NATO 2024. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    09 Iul 2024   •   22:20

A început Summitul NATO 2024 de la Washington, în SUA, cel mai important eveniment politico-militar al anului. Cu această ocazie, se marchează 75 de ani de la crearea Alianței, într-un moment în care Europa are o provocare imensă: războiul declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

Mihai Gâdea a relatat, în direct din Washington, într-o transmisiune specială Antena 3 CNN, care sunt principalele subiecte aflate pe agenda de discuții la nivel înalt între oficialii prezenți la Summitul NATO 2024.

„Suntem la Washington, în fața Casei Albe și Radu, înainte de toate, aș vrea să dau câteva detalii despre cum este Washington-ul în aceste zile. Știm foarte bine, este capitala lumii libere. Întotdeauna aici este centrul de putere pentru Statele Unite, locul de greutate pentru alianța Nord-Atlantică. Și, așa cum am văzut de când a început războiul din Ucraina, locul fără de care europenii n-ar fi putut să facă mare lucru în fața unei Rusii agresive.

Acesta este cel mai important summit al NATO, cel puțin din timpul vieții noastre. Nu este doar unul aniversar, de 75 de ani și are loc în aceeași sală în care s-a semnat Tratatul Nord-Atlantic, ci este important pentru că este genul de moment din istorie pe care generațiile care urmează îl vor înțelege ca fiind un punct de cotitură în istorie. 

Au fost, de-a lungul timpului, momente în care am văzut acțiuni istorice pe care le analizăm astăzi și modul în care istoria a accelerat brusc și a schimbat și a schimbat direcția. Ei bine, suntem într-un moment de felul acela, din momentul în care Vladimir Putin a intrat în Ucraina. Din momentul respectiv, lucrurile au început să se schimbe și lucruile au început să accelereze în această direcție, din momentul în care Xi Jinping, președintele Chinei, a declarat prietenie nelimitată pentru Rusia. E în același sens, lucrurile au început să se schimbe.

Cred că, privind la întregul context, context pe care noi îl cunoaștem, ar mai trebui să adăugăm câteva elemente. Să adăugăm că în aceste zile, la Washington, este atmosfera extrem de tensionată, pentru că președintele Statelor Unite, Joe Biden, este o mare întrebare dacă va candida din nou. 

Un mare subiect de astăzi aici este faptul că aici, nu departe de noi, a avut loc o întâlnire între lideri ai Partidului Democrat, lideri care au luat în discuție dacă să îl susțină în continuare sau nu pe Joe Biden pentru un următor mandat. Partidul este divizat, am auzit lideri care au spus că ar trebui să candideze în continuare, lideri care au spus că ar trebui să se retragă pentru că nu mai sprijină cel mai bine mesajul democrat și că va pierde în fața lui Donald Trump, motiv pentru care e foarte important să ne uităm la acest element. Toată presa americană se va uita cu multă atenție la ora 5:00 ora locală, adică în mai puțin de 3h, pentru a vedea pe președintele Biden cum își va susține mesajul în fața aliaților. 

Va fi un un moment de mare tensiune, de mult mai multă vizibilitate pentru presa americană, pentru summit-ul NATO, faptul că președintele Biden vorbește în mai puțin de 3h și vor să analizeze dacă mesajul său va fi unul care să fie cumva comparat cu prestația de la dezbaterea prezidențială.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile este foarte important pentru noi, pentru că summit-ul acesta se uită în mod special la Ucraina, la războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina, la modul în care China se poziționează alături de Rusia și la modul în care Iranul, la modul în care Coreea de Nord sigur că încearcă să schimbe complet jocul de echilibru din zonele lor. Balcanii, Marea Neagră, România sunt în centrul atenției și în centrul deciziilor de la Washington.”, e relatat Mihai Gâdea, la Antena 3 CNN.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close