Provocarea culinară din această ediţie a constat în prepararea unei reţete pline de savoare, prospeţime şi multă culoare. Musaca de cartofi cu carne de vită este reţeta copilăriei în ediţia 9 "Gătit la costum".
Ştefan Lungu a preparat alături de soţii Oana şi Vlad Păunescu, două nume sonore în cinematografie şi design vestimentar, musaca de cartofi. Preparatul pe bază de cartofi şi carne este unul mult îndrăgit de către producătorul şi regizorul de film Vlad Păunescu, mai ales că este o reţetă cu încărcătură emoţională.
Oana Păunescu, costumierul vedetelor de la Hollywood, a recunoscut exigenţa soţului său în ceea ce priveşte arta culinară.
"Sper să reuşească Ştefan, mai ales că Vlad chiar este un critic culinar. E un adevărat challenge pentru Ştefan", s-a amuzat Oana.
Gazda emisiunii a avut grijă să ascută cuţitele de bucătărie, să facă ordine pe blatul de lucru şi să igienizeze până la ultimul vas pe care urma să-l folosească în această ediţie.
Tocmai de aceea, înainte ca cei doi invitaţi să păşească în bucătăria "Gătit la costum", Ştefan Lungu a folosit, ca de fiecare dată, produsele de la Sano. Laveta din fibre de bambus şi detergentul de vase cu parfum proaspăt şi delicat de lămâie au făcut ca fiecare vas să fie perfect igienizat şi gata pentru a putea fi folosit în prepararea reţetei.
Printre alte discuţii savuroase, Vlad Păunescu a povestit despre cum a luat viaţă studioul Castel Film, proiectul de suflet al soţilor Păunescu.
"Într-o perioadă în care eu eram şi şofer, iar Oana făcea costume. Făceam şi imaginea filmelor pentru americani. Noaptea, plecam în parcare, dar nu pentru a căuta dame, ci pentru a cumpăra motorină de la şoferii de TIR. Nu se găsea motorină pe atunci. Fiecare zi îţi oferea o aventură", a povestit producătorul de film.
Musaca de cartofi cu carne de vită ca în copilărie. Reţetă pas cu pas
Ingrediente musaca de cartofi cu carne de vită
- 3 linguri de grăsime de raţă;
- 2 cepe;
- 500 g carne de vită tocată;
- sare;
- 5 cartofi tăiaţi felii;
- 200 g smântână;
- 200 g cascaval afumat;
- 200 g brânză veche;
- boia afumată;
- piper;
- 250 ml suc de roşii;
- 2 morcovi;
- pătrunjel;
- verdeţuri;
- 2 ouă.
Mod de preparare musaca de cartofi cu carne de vită
Se căleşte ceapa, apoi se pun legumele şi sosul de roşii. Separat se fierb cartofii feliaţi. Compoziţia călită se amestecă cu carnea de vită tocată, ouăle şi pasta de roşii.
Se condimentează bine şi se adaugă verdeţurile pentru savoare. Într-o oală dreptunghiulară se aşează cartofii, iar apoi se adaugă brânza. Se adaugă şi compoziţia călită. Se repetă procedura, apoi se adaugă tava în cuptor, pentru 45 de minute, la 180 de grade.
Preparatul se serveşte cu smântână rece şi grasă.
"Gătit la costum", în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:30, la Antena 3
În fiecare sâmbătă și duminică, de la 13:30, Antena 3 le aduce pasionaților de gastronomie un proiect de cooking show, unde miza este preparare unor mâncăruri realizabile, delicioase și inspiraționale. Gazda emisiunii este Ștefan Lungu, o persoana care își dorește să transmită și să transforme bucătăria și gătitul în terapie pentru sufletul telespectatorilor.