Antena 3 CNN Emisiuni Gătit la costum Irina Baianţ şi Ştefan Lungu gătesc mâncare de castraveţi muraţi, în ediţia 6 "Gătit la costum"

Irina Baianţ şi Ştefan Lungu gătesc mâncare de castraveţi muraţi, în ediţia 6 "Gătit la costum"

Preparatul ediţiei 6 "Gătit la costum" îmbină savoare bucătăriei munteneşti cu cea dobrogeană. Ştefan Lungu şi Irina Baianţ au gătit împreună un preparat delicios, bazat pe reţeta tradiţională a bunicii Irinei.

Irina Baiant
rina Baianţ şi Ştefan Lungu gătesc mâncare de castraveţi muraţi Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    08 Noi 2021   •   13:32

Cea de-a şasea ediţie "Gătit la costum" a debutat cu un preparat iute şi bine aromat, ornamentat cu multă verdeaţă. Rememorarea copilăriei invitatei din această ediţie a început cu dulciurile şi cămara cu ardei iute a bunicilor, care deşi locuiau într-un apartament, şi-au transformat balconul într-o mică grădină cu de toate.

Gustul copilăriei este pentru Irina Baianţ, invitata ediţiei 6 "Gătit la costum", acea mâncare de castraveţi muraţi pe care bunica o pregătea de fiecare dată când aceasta îi trecea pragul casei. Este un fel de mâncare cu totul şi cu totul deosebit, întrucât Irina nu a regăsit acest preparat în niciun alt restaurant, indiferent de specific. 

Atent cu invitaţii săi, Ştefan i-a dăruit Irinei un cadou cu gust, pentru împlinirea celor 11 ani de activitate în domeniul muzicii de operă. Frumoasa soprană a primit în dar de la Ştefan, o carte de bucate cu reţete vechi tradiţionale, pe care să le încerce acasă.

Nu înainte să se apuce de treabă şi să pornească plita, Ştefan a avut grijă, ca de fiecare dată, ca blatul de bucătărie să fie curat şi igienizat. Ştefan a folosit cu multă încredere şi în această ediţie, lavetele din fibră de bambus de la Sano, care au strat duplu ultra absorbant, ce permite o utilizare repetată. 

Soprana Irina Baianţ, invitata ediţiei 6 "Gătit la costum"

Contrar miturilor despre produsele interzise interpreţilor de muzică clasică, invitata din această ediţie este o adevărată fană a preparatelor picante şi iuţii, pe care le consumă ori de câte ori are ocazia.

În timp ce Ştefan a călit ceapa şi usturoiul, Irina a povestit despre momentul în care a început să mănânce iute. Aceasta a povestit despre o amintire din copilăria la bunicii, pe când se ducea la aceştia în vizită, iar bunica pregătea fel şi fel de bunătăţi. 

Frumoasa soprana şi-a amintit despre cămara bunicilor, care era de dimensiunea unui dressing, unde aceştia depozitau foarte multe dulciuri şi ardei iuţi. "În cămară erau genul acela de bunătăţi pe care nu aveai voie să le mănânci înainte de masă", a povestit soprana.

Deşi bunicii Irinei locuiau într-un apartament, asta nu i-a împiedicat să-şi transforme casa într-o mică grădină. "Tataia avea pe balcon o întreagă cultură de pătrunjel, mărar, ceapă şi multe altele", a mai povestit Irina.

Reţetă pas cu pas mâncare de castraveţi muraţi, din ediţia 6 "Gătit la costum"

Ingrediente mâncare de castraveţi muraţi

  • 500g castraveţi în saramură
  • 2 cepe
  • 500 g carne de vită
  • 100 ml untură de raţă
  • mărar
  • cimbru proaspat
  • dafin
  • usturoi 200 g
  • 250 ml suc de roşii
  • sare şi piper
  • ardei iute proaspat

Mod de preparare mâncare de castraveţi muraţi

Pentru început se taie ceapa în bucăţi mici, apoi se scoate carnea de vită de pe rasol. Ceapa şi usturoiul se călesc împreună, apoi se adaugă şi carnea. După ce ceapa a devenit aurie, se adaugă şi apa, sucul de roşii, foile de dafin, cimbrul şi se lasă întreaga compoziţie la fiert. Dacă preparatul a fiert, se pot adauga şi castraveţii muraţi.  În mod normal este genul de preparat care se fierbe la foc molcom 2-3 ceasuri. 

"Gătit la costum", în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:30, la Antena 3

În fiecare sâmbătă și duminică, de la 13:30, Antena 3 le aduce pasionaților de gastronomie un proiect de cooking show, unde miza este preparare unor mâncăruri realizabile, delicioase și inspiraționale. Gazda emisiunii este Ștefan Lungu, o persoana care își dorește să transmită și să transforme bucătăria și gătitul în terapie pentru sufletul telespectatorilor.

×
Subiecte în articol: Gătit la costum Ștefan Lungu
Citește mai multe din Gătit la costum
» Vezi toate știrile din Gătit la costum
Cele mai noi știri
Parteneri
x close