Așa cum știe mai bine, Ștefan Lungu a pregătit din timp terenul pentru a-și primi așa cum se cuvine invitatul din această ediție. De la igienizare, curățare și până la pregătirea preparatului, totul trebuia să fie fără cusur, pentru că locul de unde vine invitatul ediției 2 "Gătit la costum", este impecabil și pus la punct.
Gazda nu a stat prea mult pe gânduri și a scos și de data aceasta asul din mâneca costumului. A folosit lavetele din fibre de bambus de la Sano pentru a curăță cât mai rapid și ușor blatul de bucătărie, căci următorul invitat nu putea fi lăsat să aștepte.
Principele Nicolae al României, invitat special în ediția 2, "Gătit la costum"
În cea de-a doua ediție "Gătit la costum", Ștefan Lungu a avut un invitat cu totul și cu totul special, o figură emblematică pentru România, Principele Nicolae. Aceștia au făcut echipă în bucătărie, pentru a pregăti un preparat deosebit, care rememorează amintirile unei copilării departe de țară.
Și pentru că aventura în bucătărie nu putea să înceapă fără puțină slană și ceapă, Principele Nicolae a fost cel care a tăiat bucățelele de slănină și a curățat cu îndemânare ceapa, semn că nu este prima dată când pășește pragul bucătăriei.
În timp ce mâinile celor doi erau în plină acțiune, Ștefan cu pregătirea legumelor, iar Principele Nicolae cu legarea atentă și strânsă a puiului, aceștia au depănat amintiri din copilăria lui Nicolae al României. Acesta a împărtășit cu Ștefan una dintre cele mai plăcute amintiri ale sale din Anglia, locul în care și-a trăit cea mai mare parte din copilărie.
"Când aveam vreo 16-17 ani, eram la o școală cu internat și acolo am putut să fac sport în fiecare zi cu colegii mei, cu prietenii mei. Era o chestie inedită pentru mine. La început am vrut să joc fotball” a povestit Principele Nicolae.
În timp ce pregătea și restul ingredientelor pentru rețeta ediției, Principele Nicolae a dezvăluit și una dintre cele mai mari pasiuni ale bunicului său, Regele Mihai I, dar și unul dintre felurile de mâncare preferate al regelui: “Când am fost în vacanță la el, în Elveția, dispărea și nu-l găseam. Locul unde l-am găsit a fost în garaj. Sub mașină și umbla la motor. A fost una dintre cele mai mari pasiuni pentru el. Iau plăcut foarte mult sarmalele și amândoi așteptam la sfârșitul fiecarei mese, înghețata.
Friptură de pui la cuptor cu legume, reteta pas cu pas. Ingrediente și mod de preparare
Iată rețeta completă pe care Ștefan, împreună cu Principele Nicolae al României, au pregătit-o în cea de-a doua ediție a emisiunii "Gătit la costum". Un preparat deosebit de gustos, pregătit ca acasă.
Ingrediente friptură de pui la cuptor cu legume
- 1 x 1,75 kg pui
- 3 litri de pui alb
- 1 litru apă rece
- 1 frunza de dafin
- 1 linguriță boabe de piper
- 1 vârf de sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
- 1 ceapă
- 8 chipolatas
- 8 rashers au afumat slănină sau pancetta
- 1 buchet mare de nasturel
- 150 g unt moale
- Pentru cartofii prăjiți
- 6 cartofi mari Desirée
- 100 ml grăsime de rață
- 1 vârf de sare de mare
- Pentru sosul de pâine
- 6 felii de pâine albă
- 1 ceapă
- 3 cuișoare
- 250 ml lapte
- 1 frunza de dafin
Mod de preparare friptură de pui la cuptor cu legume
Legați strâns puiul cu sfoară, strângând picioarele pentru a le face aceeași lățime cu cea mai lată zonă a sânului. (Dacă nu sunteți sigur cum să faceți acest lucru, întrebați măcelarul dvs.) Se toarnă bulionul și apa într-o cratiță adâncă ignifugă sau o cratiță mare și se pune la foc mediu.
Se adaugă frunza de dafin și boabele de piper, apoi puiul. Condimentați ușor bulionul cu sare și piper și aduceți-l la fierbere, apoi ridicați imediat puiul din lichid și lăsați-l să se răcească pe o grătar pentru 30 de minute. Rezervați lichidul braconaj. Tăiați ceapa pe lungime în sferturi, lăsând pielea aprinsă (acest lucru va ajuta la întunecarea sosului). Înfășurați chipolatas în slănină. Ridicați, spălați și uscați năsturelul.
Pentru cartofii prăjiți, curățați și înjumătățiți cartofii și puneți-i într-o tigaie cu apă rece ușor sărată. Aduceți la fierbere și fierbeți timp de aproximativ 15 minute până când încep să se rupă ușor, apoi ridicați-le cu grijă într-o strecurătoare așezată deasupra unui castron și lăsați-le să se răcească.
Pentru sosul de pâine, tăiați pâinea în bucăți aspre și aruncați crustele. Curățați ceapa, tăiați-o pe lungime în sferturi și prindeți cu cuișoare. Puneți ceapa într-o cratiță cu lapte, foi de dafin și sare după gust și aduceți la fierbere. Scoateți focul și lăsați să se răcească ușor, apoi scoateți ceapa și bateți pâinea până se rupe complet. Acoperiți și păstrați cald până sunt gata de servit.
Pentru chipsuri, tăiați cartofii necojiti în felii groase de 1 mm folosind o mandolină. Preîncălziți cuptorul la 200 ° C / 180 ° C ventilator / gaz 6. Puneți grăsimea de rață pentru cartofii prăjiți într-o tavă de prăjit și încălziți-o în cuptor până se fierbe. Între timp, așezați puiul răcit într-o tavă de prăjit, ungeți cu untul și condimentați bine. Înconjoară pasărea cu sferturi de ceapă și chipolatas învelite cu slănină.
Așezați cartofii fierți în tava cu grăsime de rață fierbinte și prăjiți-i cu o stropire de sare de mare timp de 1 oră 10 minute. În același timp, puneți puiul la cuptor și prăjiți-l 35 de minute. Pentru a verifica dacă puiul este gătit, introduceți vârful unui cuțit mic în partea cea mai groasă a unui picior: sucurile trebuie să curgă. Scoateți puiul și chipolatasul din tava de prăjire și lăsați să se odihnească timp de 30 de minute.
Între timp, faceți sosul. Scurgeți grăsimea din ceapă în tava de prăjire și turnați 1 litru de lichid braconat rezervat. Se aduce la fierbere și se răzuiește sedimentul cu o lingură, apoi se strecoară într-o cratiță și se fierbe timp de 10 minute. Se ia de pe foc și se ține fierbinte.
Încălziți uleiul într-o friteuză cu conținut adânc de grăsimi sau într-o tigaie cu ulei superficial la 170 ° C și prăjiți cartofii prăjiți până se rumenesc și crocanți peste tot, mutându-i frecvent în ulei. Ridicați și scurgeți pe prosoape de hârtie și condimentați cu puțină sare crocantă.
Pentru a servi, împărțiți năsturelul în mod egal între 4 farfurii. Scoateți sfoara din pui, apoi așezați pasărea pe o farfurie de servire cu chipolatas și chipsuri (care vor absorbi sucurile de prăjire). Așezați farfuria în mijlocul mesei cu un cuțit de sculptură mare, ascuțit, sosul într-un ulcior și o oală cu sos cald de pâine. Așezați fripturile într-un castron mare pentru ca oamenii să se ajute singuri. Împărtășind mâncare pentru oameni îngrijitori ... friptură de pui cu toate garniturile! Da.
"Gătit la costum", în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:30, la Antena 3
În fiecare sâmbătă și duminică, de la 13:30, Antena 3 le aduce pasionaților de gastronomie un proiect de cooking show, unde miza este preparare unor mâncăruri realizabile, delicioase și inspiraționale. Gazda emisiunii este Ștefan Lungu, o persoana care își dorește să transmită și să transforme bucătăria și gătitul în terapie pentru sufletul telespectatorilor.