Antena 3 CNN Emisiuni Gătit la costum Din bucătăria străbunilor: Povestea lui Mircea Groza, invitatul lui Ştefan Lungu, într-o nouă ediţie Gătit la costum

Din bucătăria străbunilor: Povestea lui Mircea Groza, invitatul lui Ştefan Lungu, într-o nouă ediţie Gătit la costum

I.D.
2 minute de citit Publicat la 14:00 03 Dec 2024 Modificat la 14:00 03 Dec 2024
Mircea Groza
Mircea Groza, cunoscut pentru pasiunea sa pentru tradițiile culinare din România. FOTO: antena3.ro

Marian Groza, cunoscut pentru pasiunea sa pentru tradițiile culinare din România, a dezvăluit, într-o nou ediţie Gătit la costum, o lume fascinantă a rețetelor vechi, păstrând în viață gusturile copilăriei sale. Prin cercetările sale, a reconstituit peste 2000 de rețete autentice, unele documentate cu minuțiozitate, pentru a reda savoarea preparatelor din diverse colțuri ale țării.

Sano a fost şi de această dată asul din mâneca lui Ştefan Lungu. Gazda emisiunii a folosit cu încredere produsele de igienizare Sano, care au asigurat un spaţiu de gătit igienic.

Mircea Groza este un nume cunoscut în domeniul gastronomiei tradiționale din România, în special pentru activitatea sa de culegător de rețete vechi și de promovare a tradițiilor culinare. De-a lungul timpului, el s-a dedicat colectării și conservării unor rețete tradiționale românești. Aceste rețete provin din diverse colțuri ale țării și sunt inspirate din obiceiuri străvechi, unele având rădăcini în tradițiile țăranilor români sau în influențele balcanice și austro-ungare.

Într-o nouă ediţie a emisiunii Gătit la costum dedicată sărbătorii naționale a României, Maria Groza a vorbit despre legătura profundă a tradițiilor culinare cu identitatea culturală românească și importanța păstrării acestora pentru viitor. De-a lungul discuțiilor, el rememorează rețete vechi și metode de gătit din copilăria sa, aducând în prim-plan o serie de tradiții regionale din Țara Silvaniei, dar și din alte colțuri ale Transilvaniei.

Una dintre rețetele menționate de Groza este „cingala de pui”, o tocană tradițională, considerată o mâncare de sărbătoare, ce evoca amintiri din duminicile copilăriei. „Puii au fost bonțăliți și la început de săptămână…așa ne făcea maică-mea”, povestește Groza, subliniind valoarea acestei mâncări simple, dar pline de semnificație pentru familiile de la țară. De asemenea, Groza vorbește despre „zămuri”, termenul tradițional din Sălaj pentru supe și ciorbe, un alt element esențial al bucătăriei din această regiune. „Zămurile sunt parte din patrimoniul nostru culinar. În Țara Silvaniei nu se folosește cuvântul ciorbă”, afirmă Groza, subliniind diferențele subtile care fac din fiecare regiune a țării o poveste culinară proprie.

Un alt punct de interes este colectarea rețetelor vechi. Groza a documentat aproximativ 2.000 de rețete tradiționale, multe dintre ele fiind testate de zeci de ori până când gustul dorit a fost atins. „Tot ce am gătit, am încercat să reproduc gustul pe care mi-l aminteam din copilărie”, mărturisește el, având în vedere că aceste rețete sunt legate direct de memoriile și tradițiile familiei sale.

Groza nu se limitează doar la rețetele cunoscute din zona sa, ci extinde cercetările și asupra mâncărurilor specifice altor etnii care au trăit în Transilvania, precum unguri, slovaci și chiar rromi. „Ei au niște bucate extraordinare, absolut fabuloase”, adaugă el, subliniind diversitatea și influențele pe care fiecare grup etnic le-a lăsat asupra patrimoniului culinar al regiunii.

Mircea Groza reamintește cât de importantă este tradiția de a nu risipi niciun ingredient. În gospodăriile tradiționale, totul era folosit, iar orice parte a animalului sau alimentele din grădină aveau un scop. „Țăranu român a găsit mereu metode ingenioase pentru a folosi tot ce avea”, explică Groza, referindu-se la obiceiuri precum prepararea pălincăi sau folosirea grăsimilor pentru a face săpun sau alte produse utile în gospodărie. 

Groza este un exemplu viu al unui „român adevărat”, care își onorează rădăcinile prin păstrarea și promovarea tradițiilor culinare vechi, reînvie gusturile copilăriei și încurajează păstrarea acestora pentru generațiile viitoare.

"Gătit la costum", în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 13:30, la Antena 3

În fiecare sâmbătă şi duminică, de la 13:30, Antena 3 CNN aduce pasionaților de gastronomie emisiunea "Gătit la costum", unde miza este preparare unor mâncăruri realizabile, delicioase și inspiraționale.

×
x close