În cea de-a treia ediţie, gazda emisiunii "Gătit la costum" a fost pusă în dificultate cu un preparat pe bază de peşte, un preparat memorabil pentru invitatul special, care a copilărit pe malul Mureşului. Cu toate că preparatul nu este chiar uşor de pregătit, Ştefan a dus provocarea la bun sfârşit şi a reuşit să-şi impresioneze invitatul.
Dacă preparatele adevărate din peşte sunt printre preferatele tale, ai şi mai multe motive să fii cu ochii pe Ştefan şi Alin Panc în această ediţie, mai ales că aceştia au făcut o echipă grozavă în găsirea echilibrului perfect între pasiune pentru gătit şi umor.
Nici de data aceasta Ştefan nu şi-a putut întâmpina invitatul cu mâna goală, aşa că, a făcut ce ştie mai bine. L-a întâmpinat pe Alin cu o pâine pufoasă cu coajă subţire şi frumos rumenită, abia scoasă din cuptor şi o vestimentaţie la patru ace. Şi ca să fie treaba treabă, nici slănina de la Pietriciaua nu a lipsit de pe blatul de bucătărie.
Având în vedere că preparatul de astăzi este pe bază de peşte, iar peştele are un miros destul de "încăpăţânat", care de cele mai multe ori rămâne puternic impregnat pe orice suprafaţă, Ştefan a folosit detergentul de vase Sano Spark cu flori de migdal, pentru îndepărtarea mirosului de pe suprafaţa de gătit. O picătură pe buretele magic a fost suficientă pentru înlocuirea mirosului puternic cu o experienţă senzorială asemenea unei plimbări prin livada înflorită de migdali, pe care partenerul emisiunii o promite picătură cu picătură.
Alin Panc, găteşte împreună cu Ştefan Lungu în cea de-a treia ediţie "Gătit la costum"
În cea de-a treia ediţie a emisiunii "Gătit la costum", Ştefan Lungu l-a avut ca invitat special pe actorul şi regizorul Alin Panc, o figură cunoscută în cinematografia românească.
Crescând pe malul Mureşului şi fiind obişnuit cu preparate din peşte care mai de care mai gustoase, Alin Panc nu avea cum să lanseze o altă provocare gastronimică pentru Ştefan, decât tot o reţetă care să conţină ingredientul vedetă, peştele.
De la pregătirea undiţelor pentru pescuit pe malul Mureşului alături de copiii din sat, până la prinderea unui somn de cinci kilograme, Alin a mai povestit şi despre proiectele sale viitoare în cinematografie. Printre discuţii, invitatul ediţiei s-a aventurat în pregătirea reţetei copilăriei sale. A curăţat legumele pe care ulterior le-a călit în tigaie, în timp ce Ştefan a tăiat ceapa şi ardeiul gras.
După ce legumele s-au călit suficient şi şi-au lăsat savoarea în tigaie, Ştefan a adaugat şi ingredientul vedetă din această reţetă, sturionul. Punctul culminant a fost atunci când gazda emisiunii l-a invitat pe Alin să îndepărteze capul peştelui proaspăt de pe blatul de bucătărie. Cu toate că Ştefan se gândea că acest lucru l-ar încurca pe Alin, iată că actorul s-a descurcat de minune.
Şi pentru că borşul este cel de-al doilea ingredient de bază în reţetă , Alin a mai povestit şi despre cum se făcea acesta pe vremuri. "La noi, în Ardeal, nu exista borş şi se acrea cu cireşe, agrişe. Apoi cu oţet, când acesta a apărut sau când bunicul meu nu apuca să bea tot vinul", a povestit regizorul.
La final, după ce preparatul a fiert şi şi-a lăsat savoarea, Ştefan a adăugat şi verdeaţă pe măsură pentru culoare şi gust. Verdictul final a fost al lui Alin, desigur, care s-a lăsat impresionat de cât de gustoasă a ieşit reţeta copilăriei sale din mâinile gazdei emisiunii "Gătit la costum". "Nu e chiar ca în copilărie. E mai bună. Îmi aduce aminte de tinereţile mele zbuciumate", s-a amuzat actorul.
Reţetă de borş de sturion şi mreană cu legume pas cu pas
Ingrediente borş de sturion şi mreană cu legume
- 4 bucăţi feliate sturion
- 1 bucată pește Mreana
- 3 cepe
- 3 fire ceapă verde
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 rădăcină ţelină
- 1 rădăcină păstârnac
- 2 morcovi
- 150 gr orez prefiert
- 100 gr vermicelli (din orez)
- 2 l borş
- 1 l apă
- 500 ml smântână
- ardei iute 2 bucăţi
- 2 foi de dafin
- 2 ouă
- 2 căţei de usturoi
- 4 fire de usturoi verde
- 50 gr ghimbir
- 250 ml suc de lămâie proaspat
- verdeţuri de provance
- salvie
- 3 legaturi de leuştean
- 1 legatură pătrunjel
- piper boabe
Mod de preparare
Ceapa se taie bucăţi mici. Se căleşte în untură. Pentru un plus de savoare de preferat cea de raţă. Se adaugă toate rădăcinoasele şi se călesc. Se adaugă bucăţile de peşte. Se lasă la foc mic. Întreaga compoziţie din tigaie se varsă într-o oală mare. Se adaugă mreana şi borşul. Apoi apa, sucul de lămaie, feliile de lămâie, apa, ghimbirul. Dupa ce compoziţia a fiert, oprim sursa de căldură şi se adaugă smântâna, verdeţurile proaspete şi se sărează şi condimentează pentru gust şi savoare.
"Gătit la costum", în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:30, la Antena 3
În fiecare sâmbătă și duminică, de la 13:30, Antena 3 le aduce pasionaților de gastronomie un proiect de cooking show, unde miza este preparare unor mâncăruri realizabile, delicioase și inspiraționale. Gazda emisiunii este Ștefan Lungu, o persoana care își dorește să transmită și să transforme bucătăria și gătitul în terapie pentru sufletul telespectatorilor.