Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere The Guardian: Antony Blinken semnalează, la Kiev, că SUA vor ridica restricțiile pentru utilizarea rachetelor cu rază lungă în Rusia

The Guardian: Antony Blinken semnalează, la Kiev, că SUA vor ridica restricțiile pentru utilizarea rachetelor cu rază lungă în Rusia

Storm Shadow Su-24
Fotografie difuzată de armata ucraineană în care se vede o rachetă Storm Shadow atașată la un aparat de luptă Suhoi Su-24. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    12 Sep 2024   •   07:00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dat cel mai puternic indiciu de până acum că actuala administrație americană este pe cale să ridice restricțiile impuse Ucrainei cu privire la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident asupra unor ținte militare din Rusia, relatează ziarul britanic The Guardian.

Vorbind, miercuri, la Kiev alături de secretarul britanic de Externe David Lammy, Blinken a subliniat că SUA au fost dispuse "din prima zi" de război să își adapteze politica în funcție de schimbarea situației pe câmpul de luptă din Ucraina. 

"Vom continua să facem acest lucru", a spus el.

Blinken a adăugat că el și omologul său de la Londra le vor comunica președintelui american Joe Biden și premierului britanic Keir Starmer concluziile discuțiilor purtate, miercuri, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Biden și Starmer vor discuta vineri la Washington.

Secretarul britanic de Externe a arătat, la rândul său, că trimiterea de rachete balistice iraniene în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei a schimbat datele strategice la Londra și la Washington.

"A fost o escaladare semnificativă și periculoasă. Cel care escaladează acum este Putin, cu transportul de rachete din Iran. Vedem o nouă axă a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord", a spus David Lammy, transmițând, totodată, Chinei mesajul de a nu se compromite alăturându-se unui "grup de renegați".

Surse The Guardian: Decizia de a permite Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow în interiorul Rusiei a fost luată

Surse guvernamentale britanice au indicat că s-a luat deja decizia de a permite Ucrainei să utilizeze rachete de croazieră Storm Shadow asupra unor ținte din interiorul Rusiei, scrie The Guardian.

Vizita comună efectuată, miercuri, la Kiev, de Antony Blinken și David Lammy nu ar fi avut loc dacă nu ar fi existat o decizie pozitivă în ceea ce privește rachetele Storm Shadow, au adăugat sursele publicației britanice.

Totuși, nu este de așteptat ca hotărârea respectivă să fie anunțată în mod public, cu ocazia întâlnirii de vineri, de la Washington, între Joe Biden și Keir Starmer.

Cei doi lideri intenționează să discute despre războiul din Ucraina și despre modul în care ar putea fi pus capăt acestuia, ca parte a unui dialog mai amplu privind politica externă.

În cadrul acestei vizite, a doua întreprinsă de Starmer în SUA de când a devenit prim-ministru al Marii Britanii, nu este programată nicio conferință de presă.

Ucraina face lobby de luni de zile pentru a obține permisiunea de a lovi aerodromuri, lansatoare de rachete și centre de comandă și control în interiorul teritoriului rus cu armamentul trimis de aliații occidentali.

The Guardian mai scrie că, probabil, vor exista în continuare restricții privind utilizarea, de către Ucraina, a rachetelor cu o rază de acțiune de peste 300 de kilometri, pentru a evita atacurile nechibzuite sau inutile.

Conform datelor din surse deschise, rachetele Storm Shadow / SCALP, livrate deja Ucrainei și fabricate în baza unui parteneriat franco-britanic, au o rază operațională de 550 de kilometri.

×
Citește mai multe din Exces de putere
» Vezi toate știrile din Exces de putere
Cele mai noi știri
Parteneri
x close