Complexul se află însă în zona Snagov, foarte dorită și, prin urmare, scumpă, și se află pe malul lacului, cu o deschidere uriașă spre apă.
Istoria acestei împroprietăriri frauduloase, scriu cei de la publicația Club Feroviar, a început prin scoaterea la vânzare la începutul anului trecut a clădirilor complexului care a aparținut societății feroviare de turism, intrată în faliment.
După preluarea clădirilor cu un preț derizoriu de către SIMART ARCHITECTURE SA, reprezentanții firmei au solicitat obținerea dreptului de superficie pentru terenul aferent imobilelor adjudecate, adică pentru 28.658 de metri pătrați, dar și închirierea restului de suprafață de peste 176.000 de metri pătrați libere de construcții.
Compania de investiții feroviare a răspuns că poate acorda dreptul de superficie doar contra cost, iar pentru închirierea restului de suprafață se va negocia prețul.
Pe 13 ianuarie 2022, noul director al CFR, Ion Simu Alexandru, numit în funcție de ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu, a făcut cadou companiei SIMART ARCHITECTURE SA întregul complex, cu cele 20 de hectare ale sale, adică drept de superficie cu 0 euro plată pentru cei 205.000 de metri pătrați. Fericitul câștigător al cadoului oferit de șeful CFR este omul de încredere al lui Sorin Blejnar, fost șef al ANAF, recent ieșit din închisoare.
SIMART ARCHITECTURE SA îl are acționar pe Marius Simion Gaga, fost șef al corpului de control al FISC-ului, cel pe care Blejnar îl trimitea să șantajeze firme în numele partidului PDL.
Publicația Club Feroviar mai notează o coincidență recentă. Șeful CFR și-a petrecut vacanța în Dubai și ar fi fost cazat într-un complex de lux unde patronul SIMART ARCHITECTURE SA, Marius Simion Gaga, deține un apartament.
Gheorghe Piperea: ”Pentru asta este nevoie de un complex de complicități”
Invitat la emisiunea ”Punctul de Întâlnire”, avocatul Gheorghe Piperea a comentat procesul de achiziție a complexului:
„Eu despre această societate știam că este într-o procedură de insolvență de foarte multă vreme. E posibil să fie și acum. E posibil ca acest preț să fi fost atins pentru că societatea este în faliment și când este în faliment în mod normal creditorii sunt cei care decid și dacă este o afacere în pierdere ei sunt cei care pierd. Printre creditori sunt și niște bănci, este și FISC-ul, și acest gen de vânzări, prin procedura falimentului, nu se fac decât cu aprobare a regulamentului de vânzare de către comitetul creditorilor și probabil că s-a ajuns la acest preț derizoriu în urma unui șir neîntrerupt de licitații. În procedura falimentului se ajunge la prețuri de acest gen în momentul în care nu ai alt cumpărător.
În procedura insolvenței ca să ajung la niște prețuri derizorii de acest gen trebuie să știi cu exactitate că licitația asta în 20, poate chiar 40 de pași de la două milioane până la 50.000 de euro se desfășoară în mod abrupt până la 50.000 de euro. Pentru asta este nevoie de un complex de complicități. Care merge de la comitetul creditorilor, din care face parte de regulă ANAF-ul, FISC-ul, până la lichidator și din nefericire până la judecător.
Este foarte probabil că în evaluarea aceasta de 50.000 de euro s-a spus că acest complex, cu superifica aceea uriașă, trebuie să însemne niște investiții, și de aceea prețul pare să fie derizoriu. Trebuie să vedem dacă chiar și-a asumat astfel de obligații.”