După aproape 10 luni de război, în România, benzina este mai scumpă decât în Ucraina, o țară care este devastată de operațiunea militară declanșată de Vladimir Putin.
O operațiune care pare să nu se mai termine. Pe de altă parte, tot mai mulți români își pun întrebarea cât îi vom mai finanța pe refugiați ucrainieni de la noi din țară, în condițiile în care mulți dintre ei au o situație materială bună.
În alte țări se face departajarea. Cei care au mașini luxoase, de exemplu, nu primesc ajutorul cuvenit celorlalți.
Zece luni de război. Ce a pierdut România fără să fie bombardată
Aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei a fost afectat de bombardamente, paralizat.
În timpul acesta, România, nebombardată, a închis Ișalnița, Mintia. Închide până în 2020 și cinci grupuri de la Turceni și Rovinari - 3.805 megawați, fără să pună nimic în loc.
România a închis centrale electrice şi a pierdut două poduri pe timp de pace
Dacă ne uităm la Ucraina, cu infrastructură rutieră bombardată, cu poduri distruse, cu rețeaua de drumuri sfârtecată de explozii și ne uităm la România care reușește să încheie anul acesta cu șantiere ce vor da doar 22 de kilometri în folosință și, atenție, am mai și pierdut pe timp de pace 2 poduri, comparația e destul de clară.
1 mai, premierul Ciucă, președintele PSD, Marcel Ciolacu au dat liber grâului din Ucraina să circule prin România. Cantități mari de grâu ucrainian au intrat în România.
Asta n-a fost însă neapărat un lucru bun. Ba dimpotrivă, fermierii români au rămas cu grâul în silozuri și acum caută finanțare pentru a plăti depozitele.
Peste 1.500 de blocuri din Bucureşti fără căldură, fără apă caldă
Va fi foarte frig în Ucraina iarna aceasta, ni se spune de peste tot. Dar în București? Sunt peste 1.500 de blocuri fără căldură, fără apă caldă. Și asta doar în capitala României, oraș european. În țară, aceeași problemă. Nu există cărbune, nu există resurse de păcură pentru multe dintre termocentrale municipalităților.
Cu termocentrale închise, cu termocentrale care cumpără praful de cărbune astfel încât să-și încălzească cetățenii la iarnă.
Fermierii români, la un pas de faliment. Preţul la carburanți mai mare ca în Ucraina
Cu o criză energetică generată de războiul din Ucraina, România este în situația în care să plătească pentru benzină 7,73 lei pe litru pentru motorină 8,78 lei pe litru în timp ce în Ucraina, acolo unde este războiul, benzina să fie doar 6,37 lei pe litru, iar motorina 6,86 de lei pe litru.
Am făcut o fabrică pentru arme destinate armatei române. De 6 ani de zile se caută soluția ca să fie adaptabile NATO.
Ei bine, anul acesta doar 5 % din achizițiile armatei și serviciilor de forță din România sunt de la industria românească de apărare. Dar, atenție, are capacitate, în an de război, de doar 37 %, atât este ocupat din capacitatea de producție a industriei de apărare românești, în anul în care Ucraina primește de peste tot armament, iar industria ei continuă să funcționeze.