Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Raport: Comisia din 2005 a ridicat documente secrete din arhiva SIPA, predate apoi Monicăi Macovei

Raport: Comisia din 2005 a ridicat documente secrete din arhiva SIPA, predate apoi Monicăi Macovei

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 00:20 10 Iun 2017 Modificat la 00:20 10 Iun 2017
o_1bi7bhbmm1558k3jqv3ocg3bs8.jpg
Foto: pixabay.com

Comisia din 2007 nu ştie dacă membrii Comisiei desemnate în februarie 2005, care au ridicat documente din arhiva operativă a SIPA şi le-au predat Monicăi Macovei, le-au restituit arhivei şi nici dacă fostul ministru Macovei a valorificat în vreun fel acele documente, se arată în raportul privind activitatea comisiei din mai 2007, potrivit Agerpres.ro.

"Membrii Comisiei desemnate prin OMJ nr. 106/C/03.02.2005 au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predat ministrului justiţiei, Monica Macovei. Comisia actuală (autoarea prezentului Raport) nu a putut identifica şi nu cunoaşte dacă documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevăzute la pct. (d) au fost restituite de aceşti membri sau de către ministrul justiţiei, Monica Macovei, şi nici dacă alte măsuri de valorificare au fost dispuse de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei", se precizează în Raportul privind activitatea Comisiei constituite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1348/C din 31 mai 2007. 

În raportul Comisiei constituită în anul 2007 se mai arată că, la nivelul Serviciului de Informaţii Clasificate din cadrul Ministerului Justiţiei, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparţinând fostei DGPA şi fostei SIPA, documentele făcând parte din categoria documentelor clasificate - toate nivelurile de clasificare - dar nu sunt înregistrate sau sunt înregistrate defectuos în registrele speciale gestionate de acest serviciu. 

"Această componentă importantă a arhivei operative a fostei DGPA a fost inventariată de o comisie desemnată de către fostul ministru Monica Macovei prin OMJ nr. 106/C/03.02.2005, fiind formată din domnii Paul Dumitriu, Nicolae Neagoe, Flavius Crâznic şi Aldea Nicolae. Ca şi la data inventarierii lor de către comisia nominalizată, nici în prezent aceste documente din arhiva operativă nu sunt înregistrate în registre speciale conform prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate şi ale HG nr. 585 /2002 privind aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. Documentele clasificate sunt păstrate în fişete fără a avea rezoluţie de arhivare din partea Ministrului Justiţiei", se menţionează în Raport. 

Potrivit Raportului, Comisia formată în anul 2005 ar fi identificat în arhivă materiale informative cu posibile activităţi infracţionale săvârşite de magistraţi. 

"Comisia de inventariere menţionată de litera (d) (Comisia formată în 2005 - n.r.) a identificat documente clasificate constând în note ale fostei DGPA (materiale informative cu privire la posibile activităţi infracţionale săvârşite de magistraţi), acestea fiind înregistrate fără a avea rezoluţia Ministrului Justiţiei sau a unui secretar de stat cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise, spre verificare, organelor competente, conform legislaţiei penale în vigoare în materia sesizării unor activităţi infracţionale", se mai arată în document. 

Cazul a fost dezbătut vineri, la emisiunea Exces de putere, de la Antena 3, unde jurnalistul Adina Anghelescu a atras atenția asupra unor chestiuni relevante.

”Grav e, după cum reiese din document, că factorii de decizie anterior venirii lui Cătălin Predoiu au dispus o rescriere a hard-diskurilor, dar nu a fost identificat un ordin al ministru în acest sens.

De asemenea, nu au fost înregistrate în registre speciale documentele clasific, conform legii, ceea ce înseamnă incidente de securitate”, a spus jurnalistul Adina Anghelescu, vineri, într-o intervenție la Antena 3.

 

×
x close