Un copil de opt ani e dispărut după ce Protecţia Copilului l-a lăsat în grija tatălui, suspect de crimă. Bărbatul a fost acuzat oficial că şi-a ucis soţia cu lovituri repetate, timp de zece ani.
Ar fi lovit-o până când femeia a fost operată pe creier. Apoi din nou, până a intrat în comă şi a murit. Cu dovezi clare la dosar, cinci luni a durat până când bărbatul a fost numit oficial suspect.
Şi tot atâtea, până când a aflat şi Protecţia Copilului că omul a avut în trecut plângeri, ordine de restricție şi că e violent.
Întrebat despre acest caz, prof. Bogdan Teodorescu, expert în comunicare, a spus:
"Diferența între o societate modernă și o societate de dinainte de modernitate este că în societățile vechi omul îşi căuta soluții individuale.
De exemplu, fugea la mama-soacră. În timp în ce societățile moderne omul este protejat de statul căruia îi plătește taxe.
Diferența dintre epocile vechi și epocile noi ar trebui să fie că în epoca nouă omul nu are nevoie să recurgă la soluții individuale, fiindcă este protejat de legile și instrumentele țării din care face parte, ca cetățean al acestei țări.
Deci, din acest punct de vedere, noi nu putem să facem ancheta unui caz de crimă, întrebându-ne de ce victima asta a stat să fie omorâtă.
Noi trebuie să întrebăm de ce s-a ajuns ca victima să fie omorâtă. Noi nu putem face anchetă în cazul unui caz de răpiri de copii pentru a întreba de ce copilul a stat să fie răpit.
Întrebarea care se pune este cine protejează victima? Cine protejează copilul? Cine protejează agresatul", a spus prof. Bogdan Teodorescu, expert în comunicare, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3.