Producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% și să amâne livrarea acestora, a adăugat raportul.
Pfizer cere plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate.
"Am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o declarație.
"Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord", a adăugat Kyriakides.
Noii termeni au fost prezentați miniștrilor sănătății din statele membre.
Assen Medzhidiev, ministrul interimar al sănătății din Bulgaria, a declarat că țara sa, alături de Polonia, Ungaria și Lituania, s-a opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri. Assen Medzhidiev a adăugat că, în opinia sa, nici alți membri ai UE nu vor susține acordul propus în forma sa actuală.
"Problema e că Pfizer spune că produce mai puţin, dar are pretenţia să i se plătească toată cota comandată", a explicat europarlamentarul Maria Grapini, vineri seară, la Antena 3 CNN.
"Achiziţiile publice, unitare, la nivelul Uniunii Europene s-au făcut doar la nivelul contractului. Deci contractul e semnat de Comisie, dar cantităţile au fost solicitate în scris de fiecare stat membru.
Deci responsabilitatea milioanelor de doze este a celui din România care, la vremea aceea, a comandat", a mai spus Maria Grapini, în direct, la emisiunea "Exces de putere".
Vezi şi: Alexandru Rafila: ”Am avut o reacție după vaccinul COVID, dar nu am raportat-o!”
România a primit circa opt milioane de doze de vaccin anul trecut, dar nu a recepționat nici una din cele 19 milioane care ar trebui să fie livrate în 2023.
Vă amintim că FBI a apreciat de ceva timp că originea pandemiei este cel mai probabil un incident de laborator.