Părintele Damaschin are grijă de 9.000 de copii. Adunați laolaltă ar însemna populația unui orășel întreg, doar că micuții sunt împrăștiați prin cele greu accesibile zone din județul Iași. El ia la rând localitățile în căutarea celor sărmani și, anual lista lui este completată cu mii și mii de suflete.
Pe scurt este omul care și-a propus să scoată din sărăcie ditamai județul. Doar că pare a fi omul care, dacă ar poruncim muntelui să se mute de aici, dincolo muntele se va muta, atât de mare este credința lui.
Lucrarea sa nu este o demonstrație de filantropie ci, convingerea că nu lucrează el, ci Dumnezeu prin el. Şi cum pentru Dumnezeul nimic nu este imposibil, părintele își asumă câte o misiune, din asta, de necuprins de puterea omenească și se aruncă în ea, fără urmă de teamă și îndoială că cineva ar putea fi lăsat în urmă.
Întrebat care este sensul vieţii, părintele Damaschin a spus că "sensul existenței noastre nu ține neapărat de o educație înaltă și diplomele care vin cu eforturile noastre intelectuale.
Sensul nu ține nici măcar de starea materială pe care o acumulăm, prin efortul justificat al nostru, ci sensul vieții noastre este dat de credința în lucrarea mântuitorului Iisus Hristos care, dacă ne gândim la crucea lui, pe care astăzi s-a răstignit, ne arată că putem birui toate greutățile acestei lumi, inclusiv moartea, prin smerenie, prin răbdare și prin iubire jertfelnică.
Şi tot el, odată cu Învierea, ne spune că viața noastră trebuie trăită în bucurie. Și, dacă ne gândim la primul sfat, primul cuvânt dat Apostolilor, viața noastră trebuie trăită în pace încredințați că Dumnezeu prin oamenii buni este tot timpul cu noi", a spus părintele Damaschin la Antena 3.
Părintele Damaschin, pământeanul care îndeplinește orice dorință
Părintele Dan Damanschin şi echipa lui au construit 105 astfel de căsuțe. Au mai fost ridicate încă cinci blocuri de locuințe pentru familii monoparentale, două internate pentru copii și este în curs de amenajare un centru medical cu 31 de cabinete, pentru mame ca Veronica.
Moldova preotului Damaschin începe să se schimbe la față. Aici, pe zi ce trece se împuținează cei care își duc viața de azi pe mâine și asta fără strategii, proiecte și bani cheltuiți cu nemiluita, ci cu ajutorul oamenilor care au măcar un grăunte din credința părintelui.