Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Oficialii NATO vorbesc despre pericolul unui război total cu Rusia

Oficialii NATO vorbesc despre pericolul unui război total cu Rusia

Sunt veşti îngrijorătoare de la tot mai mulţi oficiali în legătură cu iminenţa unui conflict în care s-ar putea să nu mai fie angrenate doar două state, ca până acum, ci s-ar putea să devină o conflagraţie globală.

de Alina Anghel    |    27 Ian 2024   •   16:44

"Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru război. America nu ne va salva de data aceasta" - este titlul unui articol din The Daily Telegraph, de pe 19 ianuarie. 

Iar cu o zi înainte, publicaţia The Daily Mail avertiza că Alianţa NATO este "pregătită pentru un război total cu Rusia'', în următorii 20 de ani. 

The Sun și-a avertizat cititorii cu privire la perspectiva unor "războaie în Rusia, China, Iran și Coreea de Nord în cinci ani". 

Un alt articol din New Statesman a avertizat în mod similar că "noii dușmani prind contur. Liniile de luptă sunt redesenate". 

Titlturile din presa britanică sunt susţinute de declaraţii oficiale. Președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a îndemnat atât civilii, cât și guvernele să se pregătească pentru conflicte cataclismice. 

Oficialul a cerut într-o reuniune cu ofițerii superiori o transformare a alianței în ceea ce privește abordarea războiului.  

Avertismentul vine în contextul în care NATO plănuiește să mobilizeze 90.000 de militari în cea mai mare manevră militară de la Războiul Rece încoace, având ca scop descurajarea lui Vladimir Putin de a viza o țară membră. 

Exercițiile - denumite "Steadfast Defender" - se vor desfășura până la sfârșitul lunii mai.

Lumea se află acum înaintea unui posibil al treilea război mondial, a avertizat şi secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps. Oficialul a îndemnat Marea Britanie și aliații să majoreze cheltuielile pentru apărare.

La rândul lui, şeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a declarat că populaţia din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să pună mâna pe arme, într-un război împotriva Rusiei condusă de Vladimir Putin. 

Vorbind la o conferinţă militară la Londra, generalul Sanders a spus că populaţia britanică face parte dintr-o "generaţie de dinainte de război", care ar putea fi nevoită să se pregătească să lupte într-un război împotriva unei Rusii tot mai agresive. 

La finalul anului trecut, cotidianul german Bild dezvăluia că Rusia ar putea ataca o ţară NATO. 

Potrivit informațiilor militare clasificate publicate de ziar, forțele armate germane iau în calcul că președintele rus ar putea ataca membri NATO anul viitor, printr-o ofensivă "hibridă" în Europa de Est. 

Scenariile ar cuprinde lansarea unor "atacuri cibernetice severe" asupra țărilor baltice, operațiuni militare "sub steag fals", comasarea de trupe în Belarus, la granița cu Polonia și presiuni crescânde la adresa acestei țări și a celor trei state baltice. 

Serviciile de informații europene, citate de Bild, cred că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în iarna lui 2024-2025, dacă Statele Unite se vor trezi "fără lider" în urma alegerilor prezidențiale americane din 2024.

×
Subiecte în articol: NATO Rob Bauer razboi Rusia Grant Shapps
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close