În locul lor ar urma să intre două centrale pe gaz. Însă, tipic românesc, nu numai că nu există nicio șansă ca ele să fie gata până în 2025, proiectele având deja mai mult de un an și jumătate întârziere, ci, în mod absolut șocant, nici în PNRR, nici prin fondul de modernizare n-au fost prevăzuți banii pentru conductele prin care Transgaz să transporte gazul necesar pentru funcționarea noilor capacități.
Dezvăluirea a fost făcută chiar de președintele principalului transportator, Ion Sterian.
Transgaz a depus șase proiecte de infrastructură de 554 de miliarde de euro prin fondul de modernizare, dar au fost refuzate. Unul din aceste proiecte constă tocmai în construirea conductelor pentru cele două centrale electrice de cogenerare de la Ișalnița și Turceni. Între timp, grupul de la Rovinari 3 a fost închis definitiv, iar Turceni 7 a trecut în conservare.
O capacitate totală instalată pe bază de cărbune și lignit de 3.780 de megawați va fi dezafectată până la 31.12.2025.
Îngrijorat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, recunoaște că trebuie amânată închiderea centralelor pe cărbune. Numai că asta ar însemna sancțiuni în urma nerespectării PNRR. Așa că Burduja trebuie să ia calea Bruxeles-ului.
Sebastian Burduja afirmă că termocentralele pe cărbune ar putea fi menținute și după 2026, o perioadă de un an și jumătate, din cauza întârzierii celor două proiecte pe gaze. Cu siguranță sistemul energetic național are nevoie de o energie sigură înainte de orice. Și asta înseamnă să asigurăm o producție în bandă pe măsură ce închidem capacitățile pe bază de cărbune. Aici, România și-a asumat un plan foarte ambițios.
Din 2026 ar trebui, conform planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, să închidem sau să trecem în conservare o bună parte dintre aceste capacități.
Potrivit ministrului, răspunsul final de la Comisia Europeană va veni anul viitor.