Peste 141.000 de salvatori continuă să răscolească ruinele din Turcia şi Siria în căutarea supraviețuitorilor. Printre ei sunt şi echipe de salvare din România care încă din prima zi au avut misiuni încununate cu succes.
Aceste momente le dau curaj să continue să sape chiar şi pe durata replicilor. Numai astăzi în Turcia au fost zeci de cutremure şi momente în care salvatorii au fost surprinși de presiunea unui bloc din apropiere, care stătea să cadă.
"Fiecare viață salvată ne bucură enorm", au transmis şi reprezentanții Ambasadei Turciei la București, care mulțumesc salvatorilor români pentru ajutorul acordat.
Bogdan Toma, unul dintre salvatorii români aflați în acest moment în Turcia, a povestit cum se desfășoară misiunile de căutare a supraviețuitorilor în zonele afectate de cutremur.
"Bariera lingvistică nu există. Ne înțelegem practic din priviri"
"Încă din prima zi am reușit să salvăm 2 persoane în soţi și soție. În cea de-a 2-a zi colegii mei au salvat un alt bărbat, iar undeva, în dimineața următoare după eforturi prelungite de peste 20 de ore am reușit să extragem și un adolescent în vârstă de 15 ani dintre dărâmături.
Pericolul este destul de mare. Ne luăm toate măsurile de precauție atât pentru noi, ca salvatori, cât și pentru victimă. Totodată, în cazul pe care vi l-am relatat puțin mai devreme, cel al tânărului de 14 ani colegii mei din primul schimb, care au început operațiunile de salvare la un moment dat au fost nevoiți să se oprească, pentru că s-a produs un nou cutremur, aș putea să îi spun, iar elemente de construcție au acoperit din nou tot ceea ce ei lucraseră, fiind nevoie să reia munca practic de la 0.
"Noi nu ne vom pierde speranța și vom continua căutările"
Pot să vă spun că în operațiunile de salvare bariera lingvistică nu există. Ne înțelegem practic din priviri. Scopul nostru, al tuturor, este unul și același.
Să reușim să salvăm cât mai multe persoane, astfel încât nu trebuie să vorbim și doar ne înțelegem din priviri.
"Vom da tot ceea ce putem ca să salvăm cât mai multe persoane"
Trebuie să putem. Putem, pentru că sunt oameni care au nevoie de noi. Și vom putea. Atâta timp cât este nevoie de noi, vom da tot ceea ce putem ca să salvăm cât mai multe persoane.
Așa cum colegii dumneavoastră de pe teren au dat exemple și după 72 de ore încă mai găsim persoane în viață. Vom continua atâta timp cât este necesar.
Citeşte şi: Kahramanmaraș, un oraş al morţii. Corespondenţă de la echipa Antena 3 CNN în Turcia
Avem, pe lângă câinii de căutare-salvare și echipamente, și mă refer aici la senzorii acustici sau de vibrație și camere telescopice și vom căuta în permanență și folosind partea calină și echipamentele, să ne asigurăm că sub acele mormane de beton nu mai sunt persoane surprinse.
Noi nu ne vom pierde speranța și vom continua căutările. De altfel, chiar acum, colegii mei efectuează schimbul de tură.
Vom face recunoașteri și vom căuta în continuare persoane pe care să le putem salva de acolo", a spus Bogdan Toma, salvator ISU aflat în misiune în Turcia, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3 CNN.