Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Previziuni sumbre de la Oxford: ”Urmează alte războaie și o nouă pandemie”

Previziuni sumbre de la Oxford: ”Urmează alte războaie și o nouă pandemie”

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 11:24 12 Noi 2023 Modificat la 11:24 12 Noi 2023

Totodată, acesta vorbește și despre o nouă criză, precum și de o nouă pandemie care ne așteaptă, într-un interviu acordat jurnalistului Antena 3 CNN, Adrian Ursu.

Ian Goldin: Ceea ce știm este că vor fi mai multe crize, mai frecvente, cu o amplitudine mai mare, cu mai multe valuri în întreaga lume. Dar ce criză anume este întotdeauna imposibil de prezis. Că va exista o altă pandemie, știm că va exista o altă pandemie, va exista o altă criză financiară. De unde va veni, nu suntem siguri.

Din păcate, conflictele par să fie în creștere din cauza tensiunilor geopolitice. Și apoi mai sunt crizele induse de climă, care vor deveni tot mai frecvente. Așa că ar trebui să ne așteptăm la mai multe surprize. Aceasta este natura fazei de integrare a acestei lumi în care ne aflăm.

Cel mai mult mă preocupă în acest moment clima și conflictele. Dar perspectiva unei alte pandemii se profilează. Și, bineînțeles, tensiunile dintre SUA și China în special, fac imposibilă rezolvarea acestor crize.
Fiecare criză necesită cooperarea Chinei și a SUA, pentru a o opri. Și atâta timp cât cei doi nu discută și nu lucrează împreună, trebuie să ne așteptăm ca aceste crize să nu fie gestionate. 

Adrian Ursu: Dar suntem noi bine pregătiți acum, comparând, nu știu, cu 10 ani înainte, pentru diferite tipuri de crize și chiar crize consecutive sau suprapuse?

Ian Goldin: Cred că ne aflăm într-o poziție mai proastă, deoarece există mai puțină cooperare internațională, există mai puțină voință de a coopera. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne aflăm într-o situație mai proastă. Așadar, există multă tensiune în lume. Este nevoie de mult timp pentru a se reuni pentru a rezolva criza. 

Al doilea motiv pentru care cred că ne aflăm într-o situație mai proastă este faptul că pandemia COVID a fost atât de dificilă, încât nivelul de îndatorare al majorității guvernelor a crescut dramatic.

Nu mai avem muniția fiscală, financiară, pe care o aveam înainte. Lumea dat 22 de trilioane de dolari, adică aproximativ un sfert din PIB-ul global, pentru a încerca să răspundă la pandemie. Dar nu putem face asta din nou. 

Așadar, cred că ne aflăm într-o situație mult mai gravă în ceea ce privește capacitatea noastră financiară de a răspunde. Cred că și tensiunile crescânde din interiorul societăților. Politica este foarte fragmentată în multe țări. Cu siguranță este în SUA. Este în multe țări europene. Este între Occident și China în acest moment.

Vom îngreuna și noi lucrurile, deoarece guvernele noastre naționale nu au coeziunea pe care cred că o aveau acum 10 ani, nici măcar pentru a răspunde. Așa că sunt foarte îngrijorat.

Cred că aceste crize se întăresc reciproc. Vedem că se integrează și conflictul climatic, și cel legat de sănătate. 
Și, bineînțeles, avem acum și noi tehnologii pe care nu le înțelegem cu adevărat. Și asta agravează problema, pentru că nu suntem foarte siguri ce ar trebui sî facem. 

Cum ar fi, de exemplu, cibernetica, ransomware și toate acestea. Asta necesită coordonare. Este globală. Poate fi oriunde. Poate veni de oriunde. Dar avem autorități naționale fragmentate sau autorități ale Uniunii Europene care fac foarte dificilă gestionarea acestui fenomen.

Adrian Ursu: Dacă vă uitați la Orizont 2030, am văzut că vă referiți la acest aspect și în conferințele dumneavoastră, sunteți optimist sau îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în următorii șapte ani?

Ian Goldin: Eu sunt... ambele. Sunt foarte optimist și cred că ne aflăm într-o nouă renaștere, un nou val de creativitate, precum renașterea de acum 500 de ani. Asta va duce la mari descoperiri și vom învăța lucruri incredibile.

Și unele dintre ele vor fi extrem de pozitive. Cum ar fi faptul că avem nevoie de noi leacuri pentru cancer, în mod disperat de urgent. Avem nevoie urgentă de noi modalități de abordare a Alzheimer-ului, Parkinson-ului și a demenței. Acestea sunt probleme urgente. 

Trebuie să putem ieftini costul bateriilor, de exemplu, urgent. Acestea sunt probleme la care cred că acest nou val de tehnologie ne va ajuta foarte mult. 

Iar până în 2030 ar trebui să avem niște răspunsuri foarte bune. Așadar, sunt foarte optimist în privința multor lucruri. Dar sunt, de asemenea, foarte îngrijorat. Cred că ceea ce vedem este o lume mai divizată și mai fracturată.

În interiorul țării noastre, divizarea politicii, creșterea inegalității, opiniile diferite care apar din cauza social media și un fel de moduri diferite de a înțelege lumea. 

Societățile noastre, cred, devin din ce în ce mai fracturate. Și la nivel global, acest lucru se întâmplă și la nivel mondial. Iar asta înseamnă că nu rezolvăm nicio problemă. Nu le rezolvăm pe plan intern.

Suntem în impas și suntem în impas și la nivel global. Asta înseamnă că schimbările climatice se intensifică. Riscul unei noi pandemii se intensifică. Riscul unei noi crize financiare se intensifică. Și asta mă face să fiu foarte pesimist. 

×
Parteneri
x close