Berta Popescu a prezentat în emisiunea „Exces de putere” modul în care Laura Codruța Kovesi a constituit grup infracțional organizat, acuzația care i-a fost adusă pentru deschiderea celui de al doilea dosar de la Secția de investigare a magistraților.
„Toți au fost audiați ca martori în legătură cu niște referate pe care le-au făcut și le-au înregistrat, cu referire la un dosar, care urma să fie trimis în judecată. Toți cei patru procurori au considerat că nu trebuie să fie trimis în judecată pentru că nu există fapte și nu există probe.
Procurorii de la Ploiești, pentru că ei instrumentaseră acel dosar, nu descriseseră faptele în mod corect, nu aveau probe în dosarul respectiv, nu existau fapte. Ăsta a fost motivul pentru care cei patru procurori au scris acele referate care spun că dosarul nu trebuie trimis în judecată.
Au retrimis dosarul la DNA Ploiești, dar nu s-a schimbat mai nimic și până la urmă, cel care a aprobat trimiterea în judecată a fost Georghe Popovici. Acesta scrie în declarația dată în fața procurorilor că a făcut acest lucru după discuții, inclusiv cu Laura Codruța Kovesi. Lasă să se înțeleagă că doamna Kovesi a fost cea care a considerat că dosarul trebuie trimis în judecată”, a spus Berta Popescu.
Citește și: Kovesi, urmărită penal pentru constituirea de grup infracțional organizat
Laura Codruţa Kovesi a dat explicaţii, joi, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Kovesi ar fi fost pusă sub urmărire penală și într-un al doilea dosar. Este vorba despre dosarul cu procurorii de la DNA Ploiești, Lucian Onea şi Mircea Negulescu. Kovesi este suspectă de complicitate la represiune nedreaptă, sub forma participaţiei improprii şi grup infracţional organizat.
Citește și: Laura Codruța Kovesi, pusă sub acuzare într-un nou dosar: Sunt hărțuită de doi ani. E o nouă etapă
Berta Popescu a prezentat și o circulară care arată semnată de Laura Codruța Kovesi, care arată că pe parcursul urmăririi penale au existat situații când o persoană a fost audiată și ca martor cu identitate protejată și ca martor cu identitate reală.
„Kovesi, în timp ce era șef la DNA, a dat o circulară prin care erau avizate declarațiile luate de procurori unor martori cu dublă identitate. S-a făcut o ședință săptămânală și a rezultat că „au fost întâlnite situații când, pe parcursul urmăririi penale aceeași persoană a fost audiatp atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât și în acea de martor cu identitate reală”. La DNA Ploiești s-a întâmplat în mai multe dosare”, a spus Berta Popescu.