Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Avertismentul Procurorului General pentru magistraţii corupţi din România: "Niciodată un procuror sau un judecător nu a fost mai presus de lege"

Avertismentul Procurorului General pentru magistraţii corupţi din România: "Niciodată un procuror sau un judecător nu a fost mai presus de lege"

Dragoș Boța
3 minute de citit Publicat la 23:31 09 Feb 2024 Modificat la 23:39 09 Feb 2024

Procurorul General al României, Alex Florența, a vorbit despre corupția în magistratură, pe care nu a negat-o și necesitatea unor schimbări legislative pentru a consolida transparența și eficacitatea investigațiilor. În cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, procurorul a susținut că nimeni nu este mai presus de lege.

"Niciodată un procuror sau un judecător nu a fost mai presus de lege, cum cred că nici un cetățean din România, indiferent de categoria profesională din care face parte. Acesta este un deziderat al nostru în permanență. Suntem mai mult decât preocupați de gestionarea acestor cazuri care ne sunt semnalate și facem toate eforturile pentru a le documenta în măsura posibilului."

Alex Florența a explicat și care este situația blocajului de la nivelul secției de Anchete Speciale.

"Acest blocaj care a existat la nivelul secției de Anchete Speciale se datorează unor criterii oarecum obiective. Problema aceasta există în principal la nivelul Parchetului General pentru că dintr-un număr de 14 procurori care ar putea să fie desemnați să își desfășoare activitatea pe acest sector, în momentul de față avem doar trei," a explicat procurorul general.

El a evidențiat că legea actuală nu impune motivarea deciziilor de respingere din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"În lipsa unei motivări, procurorii care poate ar dori să se înscrie într-o astfel de procedură devin total nemotivați. Soluția noastră este modificarea legii 49 care să permită Procurorului General să solicite plenului desemnarea unui procuror în măsura în care nu există o solicitare voluntară din partea acestora. Acest proiect cu siguranță va fi promovat în Parlament," a precizat procurorul Alex Florența.

"Niciodată un procuror sau un judecător nu a fost mai presus de lege, cum cred că nici un cetățean din România, indiferent de categoria profesională din care face parte. Acesta este un deziderat al nostru în permanență.
Suntem mai mult decât preocupați de gestionarea acestor cazuri care ne sunt semnalate și facem toate eforturile pentru a le documenta în măsura posibilului."

"Acest blocaj care a existat la nivelul secției de Anchete Speciale se datorează unor criterii oarecum obiective.
Problema aceasta există în principal la nivelul Parchetului General pentru că dintr-un număr de 14 procurori care ar putea să fie desemnați să își desfășoare activitatea pe acest sector, în momentul de față avem doar trei. Desemnarea acestor procurori se face de către plenul CSM și pe baza unor solicitări cu caracter de voluntar din partea oricărui procuror. Plenul CSM face o analiză și decide în sensul admiterii sau respingerii unei astfel de propuneri. Problem principală pe care o identific eu este faptul că legea actuală nu prevede și obligativitatea motivării unei astfel de decizii astfel încât un procuror poate fi respins de către plenul CSM fără să i se aducă la cunoștiință nici lui, nici colectivului de procurori din care poate face parte care sunt motivele pentru care nu e considerat potrivit să efectueze astfel de investigații"

"În lipsa unei motivări, procurorii care poate ar dori să se înscrie într-o astfel de procedură devin total nemotivați. Soluția noastră este modificarea legii 49 care să permită Procurorului General să solicite plenului desemnarea unui procuror în măsura în care nu există o solicitare voluntară din partea acestora. Acest proiect cu siguranță va fi promovat în Parlament."
 

×
x close