Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Afaceri de milioane cu testele pentru copii. Cine a pus mâna pe contracte

Afaceri de milioane cu testele pentru copii. Cine a pus mâna pe contracte

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 21:47 05 Noi 2021 Modificat la 21:51 05 Noi 2021
test pcr negativ infectia covid
Testul PCR negativ nu exclude infecţia cu COVID-19, concluzia unui centru medical după peste 50.000 de teste Sursa foto: Getty Images | Jens Schlueter / Stringer

SC Viggo Fashion International SRL va distribui, pentru început, 5 milioane de teste rapide, marfa urmând să fie stocată, deocamdată, în depozitele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) de la Mizil, județul Prahova, scrie Jurnalul.ro.

Cele 5 milioane de teste reprezintă însă doar o parte a unui prim lot din acest contract, la care se adaugă alte 3 milioane de teste similare ce vor fi livrate de o companie din Olanda, iar încă un milion vor fi distribuite de societatea Eva Healtcare SRL, care a făcut, anul trecut, obiectul unei investigații cu reporteri sub acoperire ai Rise Project, pe tema afacerilor cu măști de protecție, descoperindu-se, cu acest prilej, un lanț la capătul căruia se afla nimeni alta decât familia liderului clanului Cămătarilor, Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru”.

Spre deosebire de firma de modă, reprofilată pe produse de protecție anti-COVID-19, care a derulat, în ultimul an și mai bine de jumătate, afaceri cu statul de peste 127 de milioane de lei, cealaltă societate nu figurează cu alte contracte publice încheiate anul acesta.

La jumătatea lunii trecute, ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate), structură guvernamentală aflată în coordonarea Ministerului Finanțelor Publice și care, de la debutul pandemiei de SARS-CoV-2, a gestionat achizițiile fără licitații de materilale și echipamente de protecție împotriva virusului, făcea publică intenția de a achiziționa „teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă”, pentru asigurarea monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ. Iar modalitatea de contractare a acestor produse a fost negocierea fără publicarea prealabilă a unei invitații la vreo procedură concurențială.

Subiectul a fost prezentat, vineri, de Adrian Ursu, la "Exces de putere":

Acest contract al ONAC, mai exact acordul-cadru care a fost împărțit pe trei loturi, este încheiat de Oficiu în numele și pentru Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), iar valoarea totală estimată a acestei achiziții a fost stabilită la 1,05 miliarde de lei fără TVA.

Mai exact, conform Caietului de Sarcini, toate cele trei loturi vizează teste rapide pentru depistarea antigenului SARS-CoV-2, efectuate din probe de salivă pentru care ONAC arăta că prețul maxim per bucată pe care este dispus să-l achite este 15 lei fără TVA. Cantitatea estimată a primului lot (VEZI FACSIMIL), cel atribuit săptămâna aceasta, este de 23.500.000 de teste, la o valoare maximă de 352.500.000 de lei. Prețurile și cantitățile aferente lotului al doilea sunt identice, iar în ceea ce privește lotul al treilea, este vorba despre o cantitate estimată de 23 de milioane de teste, în valoare de 354 de milioane de lei fără TVA.

Astfel, o parte a lotului 1, constând în 9 milioane de teste, a fost atribuită, prin procedura descrisă anterior, unui grup de trei companii. Mai exact, cinci milioane de teste vor fi livrate de către SC Viggo Fashion International SRL București, alte trei milioane de teste vor fi livrate de către MEDPARK B.V. Olanda, iar încă un milion de teste vor ajunge în depozitele IGSU din Mizil, județul Prahova, de la compania SC Eva Healtcare SRL, cu sediul în Dobroești. Mai multe detalii, AICI.

×
x close