Adriean Videanu, achiziţie imobiliară de 20 de milioane de euro de la amicul Murad
Ambele categorii de rezidenţi trăiesc, de ani buni, un coşmar prelungit, în care văd, de la o zi la alta, cum li se transformă casele în ruine.
Instituţia care are rolul de proprietar majoritar este Primăria Capitalei. Bani pentru a repara apartamentele chiriaşilor nevoiaşi nu sunt niciodată. Iar din cauza degradării acestor apartamente în care trăiesc familii asistate social au de suferit şi apartamentele proprietarilor minoritari.
Povestea începe în urmă cu 14-15 ani, când primarul general de atunci, Adriean Videanu, i-a dat o mână de ajutor amicului său, Hassan Murad, care nu prea reuşea să vândă pe piaţa liberă apartamentele din noul ansamblu rezidenţial construit de firma sa, Glina S.A.
Până să intervină Videanu, Murad vânduse doar 20 de apartamente dintr-un total de 170.
Locuri de parcare de 11 mii de euro, ataşate la apartamentele de lux pentru asistaţii sociali fără maşină
Pe hârtie, oferta arăta astfel: apartamente cu suprafeţe între 108 şi 158 de metri pătraţi, cu preţuri între 150 de mii şi 227 de mii de euro.
Primăria a cumpărat stocul de apartamente de la adresa şoseaua Bucureşti - Târgovişte nr. 16 contra sumei de 20 de milioane de euro. Raţiunea achiziţiei: cazarea a 149 de familii relocate din Centrul Vechi, formate din persoane asistate social.
În contractul de cumpărare, au fost prevăzute şi 75 de locuri de parcare pentru asistaţii sociali, care nu aveau maşini. Valoarea unui loc de parcare: 11 de euro.
Chiar dacă această afacere este, deja, suficient de scandaloasă, lucrurile cu adevărat dureroase abia urmau să înceapă. Atât chiriaşii cât şi proprietarii minoritari - cei 20 de cumpărători de bună credinţă - acuză calitatea extrem de proastă a lucrărilor. Chiraşii spun că, efectiv, le plouă în casă, iar fenomenul s-a accentuat cu anii. Unii au fost nevoiţi să se deconecteze de la reţeaua de alimentare, pentru că apa infiltrată pe traseul conductoarelor electrice riscă în permanenţă să producă scurt-circuite.
Alţii se plâng că mucegaiul le-a invadat locuinţele şi trebuie să lase geamurile deschise pentru a putea respira iar apa din case le-a distrus mobila.
Firma lui Hassan Murad, acuzată de proprietari şi de chiriaşi pentru calitatea foarte proastă a lucrărilor
La rândul lor, proprietarii minoritari spun că mutarea familiilor de asistaţi social a transformat ansamblul rezidenţial în ghetou. Proprietarii nu-şi pot repara propriile apartamente din cauza neînţelegerilor cu proprietarul majoritar, Primăria Capitalei, care nu are niciodată bani pentru lucrări întreţinere şi reabilitare a ansamblului achiziţionat pe vremea când era Adriean Videanu primar general.
Videanu a fost contactat de Antena 3 şi i-au fost prezentate plângerile rezidenţilor.
"Aşa, şi? Ar fi trebuit să le repar eu? Credeţi că mai ţin minte de atunci. Nu fac niciun fel de comentariu", a fost răspunsul său.
Moştenită de la administraţiile precedente, problema ansambului rezidenţial de lux transformat între timp în ruină este în responsabilitatea Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI), din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Însă adevărul este că problema este pasată ca un cartof fierbinte de la un responsabil la altul: AFI a trimis echipa Antena 3 la primarul general Nicuşor Dan care i-a trimis pe reporteri la viceprimarul general Horia Tomescu.
Tomescu nu a fosd disponibil pentru comentarii până la difuzarea acestui material.