14 noiembrie 2006. Directorul FBI aterizează în România. Și atunci, ca și acum, vizita oricărui oficial american era motiv de mare vânzoleală. Uitându-ne acum înapoi, însă, vizita din 2006 a fost una mult mai importantă decât am realizat cu toții.
Citește și: Iohannis, întâlnire cu prietenul lui Vladimir Putin
În 2006, directorul FBI era Robert Mueller. Acum, este procurorul care se ocupă de ancheta specială privind implicarea Rusiei în alegerile câștigate de Donald Trump. Pentru regimul Băsescu și sistemul pe care îl construia, a fost prilejul să lipească pe așa-zisa lor luptă anticorupție eticheta că e sub protecția marelui licurici.
Pe lista vizitei lui Mueller: președintele Băsescu, premierul Tăriceanu, ministrul Justiției, Monica Macovei, cel al Internelor, Vasile Blaga, șefii SRI și SIE și Procurorul General al României, Laura Codruța Kovesi. O cablogramă a ambasadei SUA în România ne dezvăluie și ce s-a discutat.
Pentru Laura Codruța Kovesi, sfatul lui Mueller a fost, cităm: "o unealtă esențială de abordare a corupției publice este abilitatea de a intercepta convorbiri telefonice și mijloacele legale de a le folosi în instanță." Iar sistemul regimului Băsescu a dus până la desăvârșire sfatul primit, România ajungând să surclaseze cu mult Statele Unite la numărul de interceptări pe siguranță națională pe cap de locuitor.
Chiar și de 50 de ori în perioada de glorie. La un moment dat, însă, lanțul de veselie a început să se destrame și să apară voci importante și anchete din Statele Unite și nu numai care să acuze condamnări politice în România și implicarea serviciilor în Justiție. E momentul în care sistemul a început să se fisureze şi a intrat în panică.
Citește și: Descoperiți. Kovesi, trei minciuni legate de dosarul său penal
BOMBA NR. 1: ACUZAŢII DIN SUA PENTRU BINOMUL PROCURORI-SERVICII
Prima lovitură năucitoare a venit în august 2018, când fostul director FBI, Luis Freeh, a făcut ţăndări, într-un interviu pentru Forbes, alianţa contra naturii justiţie-servicii din România.
Aceste protocoale secrete reprezintă un acord sub acoperire pentru a înlătura statul de drept prin convertirea ofițerilor serviciilor de informații în agenți judiciari şi subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin sprijinul nedrept al procurorilor și compromiterea independenței magistraților, spunea fostul director FBI.
Acesta cerea Parlamentului şi Guvernului României cinci măsuri de urgenţă pentru restabilirea statului de drept: un angajament ferm că parchetele şi serviciile se întorc în matca legală, soluţii pentru cei condamnaţi pe nedrept, în baza probelor ilegale sau de către judecători compromişi, ca să fie rejudecaţi şi o comisie specială care să ancheteze abuzurile făcute de Parchete în colaborare cu serviciile.
Imediat a picat o nouă bombă: Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump şi procurorul-emblemă al Statelor Unite, care a pus la pământ cele cinci cele mai puternice familii mafiote din New York, i-a scris preşedintelui Iohannis. Şi nu ca să-l felicite, ci să atragă atenţia că a aflat despre abuzurile DNA şi protocoalele secrete cu SRI şă că acestea subminează statul de drept.
Două nume puternice şi afirmaţii foarte grave care au stârnit o furtună nu doar în România, ci şi în presa din Europa şi de peste ocean. Propaganda s-a grăbit să atace că milionari puternici, cu dosare şi condamnări, se află în spatele celor două scrisori şi că i-ar fi plătit pe cei doi, reducându-i la nivelul ridicol că ar spune orice, ar fi doi nemâncaţi şi şi-ar risca reputaţia pentru o sumă de bani. Desigur că cineva le-a atras atenţia şi le-a angajat firmele să facă investigaţii, ceea ce bineînţeles că nu pune cu nimic la îndoială rezultatele analizelor lor. Pentru prima dată, de peste Ocean, începea să se vorbească despre abuzuri, şi nu din partea unor oameni oarecare.
Citește și: Miza ascunsă a scandalului aurului României. Acuzații incendiare
BOMBA NR. 2: ANCHETĂ DEVASTATOARE LA LONDRA
Acum vine o bombă. Un alt raport a fost făcut de această dată de o firmă britanică de investigaţii, SC Strategy Limited. Şi nu orice firmă. Proprietarii sunt doi dintre cei mai respectaţi specialişti pe zona de investigaţii-informaţii şi terorism din Marea Britanie. Este vorba despre John Scarlett, fost director al serviciului britanic de informaţii externe, MI6 din 2004 până-n 2009 şi cu o carieră de 38 de ani în intelligence, inclusiv fost director de cabinet al Joint Intelligence Committee, şi lordul Carlile de Berriew, fost membru al Camerei Lorzilor din Parlamentul Britanic, fost consilier al Reginei şi judecător la High Court şi expert oficial în probleme de terorism.
Continuarea, în materialul exclusiv prezentat, sâmbătă, la "Descoperiți" de Andreea Sava: