Un scandal de anvergură mondială, concretizat și într-un film cu vânzări record, în urma căruia oamenii din toată lumea au aflat că atâta timp cât au în casă un dispozitiv cu cameră video sau microfon care să mai fie și conectat la internet, cineva poate activa acea cameră sau microfon și să te filmeze și asculte, fără să îți dai seama.
Până la scandalul Snowden din momentul 2013, era doar o teorie conspiraționistă pe care mulți o luau în derâdere.
Apoi a apărut și o celebră poză cu creatorul Facebook, Mark Zuckerberg, în care acesta are camera de la laptop și mufa audio acoperite cu bandă adezivă, opacă, după dezvăluirea de către Snowden a programului PRISM, cu care a fost accesat inclusiv telefonul Angelei Merkel, soldat cu demiterea din funcție a șefului NSI și un proces de trădare pentru Snowden, nesoluționat nici până astăzi, fiindcă acesta a reușit să fugă în Rusia.
A devenit o certitudine faptul că dispozitivele electronice conectate la internet pot fi accesate fără să știi, inclusiv toate camerele, de către hackeri sau oricine îi folosește.
Singura liniște pe care o mai poate avea omul de rând venea din faptul că așa ceva era ilegal. Acum însă, se încearcă primii pași pentru legalizarea unor asemenea acțiuni.
Franța, o țară zguduită deja de câteva luni de proteste violente. Pe fondul tuturor acestor lucruri, săptămâna aceasta, Parlamentul național a adoptat o lege prin care autoritățile de anchetă să poată activa de la distanță microfoanele și camerele de pe telefoanele, laptopurile sau orice alt dispozitiv are o persoană, iar aceste înregistrări să fie folosite în anchetele penale. Plus pentru geolocalizarea a unor infracțiuni și infractori. Motivația invocată: prinderea celor din cazuri de terorism, delicvență și crimă organizată.
Desigur că a ieșit scandal, opoziția de stânga acuzând măsuri totalitare pentru întărirea controlului absolut al guvernului, vecine cu distopia din romanul 1984 a lui George Orwell.
Ministrul de Interne a contra-argumentat că astfel vor fi salvate multe vieți, că măsura va fi limitată la maximum șase luni și – atenție! – că serviciile secrete deja fac asta de ani de zile, fără vreun mandat de la judecător.
Odată cu pandemia, s-a vorbit tot mai mult despre faptul că multe guverne la nivel mondial încearcă să-și extindă controlul, mai ales că s-au obișnuit cu el în perioada restricțiilor.
În privința supravegherii iată că în Europa s-a făcut un pas important. Este posibil așa ceva și în România?
În afară de faptul că ne-am obișnuit deja ca orice se întâmplă într-o țară mare din UE să ne îngrămădim să preluăm și noi, sunt semne de mulți ani că instituții de forță din România sunt dotate deja cu așa ceva.
Încă din 2017, așa cum a dezvăluit Grupul de Investigații Politice pe pagina de Facebook, DNA s-a dotat cu tehnica și softurile necesare pentru a controla absolut orice activitate avem pe orice tip de telefon, inclusiv pe replici și pe orice tip de computer sau server, cu orice sistem de operare, indiferent dacă datele sunt criptate, parolate sau chiar dacă au fost șterse; localizare prin GPS, indiferent dacă telefonul e conectat la rețea sau nu; activitatea pe Facebook, Whatsapp, Skype și orice alte rețele de socializare sau softuri de comunicare a noastră sau a contactelor noastre; ce filme sau muzică descărcăm; Clonarea oricărui tip de SIM.
Și da, inclusiv preluarea controlului asupra dispozitivelor noastre, de exemplu pentru a face poze, a filma, asculta sau orice altceva.
Adică mijloacele există în România de cel puțin 6 ani și, cu siguranță, între timp s-au pus la punct și cu ultimele tehnologii în domeniu. N-ar mai rămâne decât legalizarea totală.
Adică nici măcar să nu se mai ascundă. Dar desigur că se ridică și întrebarea: era legal până acum să folosească așa ceva? Iar dacă nu, de ce le-au mai cumpărat?