Antena 3 CNN Emisiuni Descoperiți Oficiali români: "Repoziţionarea trupelor ruse în Ucraina ar putea crea un scenariu de coşmar pentru România"

Oficiali români: "Repoziţionarea trupelor ruse în Ucraina ar putea crea un scenariu de coşmar pentru România"

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 21:15 10 Apr 2022 Modificat la 15:42 08 Apr 2024
pierderi rusia razboi ucraina 26 februarie 2022
Care ar putea fi răspunsul Rusiei după ce un stat NATO trimite tancuri în Ucraina. Radu Tudor: "Interpretările Moscovei le cunoaștem foarte bine" Sursa foto: Hepta | Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy

Scenariul a fost relatat de către jurnalistul Abraham Mahshie care spune că a discutat inclusiv cu oficiali de la Bucureşti sub protecţia anonimatului că, de fapt, în momentul de faţă Rusia îşi repoziționează forţele şi există un pericol major, inclusiv pentru România.

"Repoziționarea războiului în Rusiei în sudul şi estul Ucrainei a sporit îngrijorările pentru România, aliată NATO de la Marea Neagră, nevoită să asiste la o apropiere a armatei ruse la mai puţin de 50 de kilometri de zona sa de coastă, atunci când Rusia a capturat de la ucraineni Insula Șerpilor, pe 24 februarie.

Avioanele F-16 americane desfășoară în prezent o misiune de poliție aeriană în România, îmbunătățită  cu sprijinul NATO, iar în februarie SUA au trimis două avioane F-35 pentru a descuraja Rusia.

Oficialii guvernamentali români care au oferit declarații la Bucureşti pentru Air Force Magazine şi-au exprimat îngrijorarea că preşedintele rus Vladimir Putin pare să adopte o strategie de alipire a zonelor rusofone din Ucraina, sub controlul Moscovei", se arată în articolul publicat pe airforcemagazine.com 

Declaraţiile oficialilor români în acest context în materialul de mai jos. 

Cine este Alexandr Dvornikov, generalul pus de Putin la comanda operațiunilor din Ucraina

Generalul Alexandr Dvornikov, comandantul Districtului militar Sud, este în prezent responsabil de operațiunile din Ucraina și încearcă să asigure o mai bună coordonare.

După 44 de zile, Rusia a decis să aleagă un general care să țină împreună toate fronturile și să supravegheze ceea ce pentru Moscova este o „operație militară specială”.

Alesul, spune BBC, este generalul Aleksandr Dvornikov, fost responsabil cu expediția în Siria. Alegerea a căzut asupra lui în zilele în care zvonurile despre un „atac final” în sudul și estul țării pentru a „reuni” Crimeea și Donbasul și a putea declara că a atins un obiectiv militar devin din ce în ce mai insistente.

„Ne așteptăm ca comanda și controlul general al operațiunilor să se îmbunătățească”, a spus sursa intervievată de televiziunea publică britanică.

Reorganizarea a fost făcută tocmai în încercarea de a îmbunătăți coordonarea dintre diferitele unități, întrucât grupurile rusești fuseseră anterior organizate și comandate separat, a spus oficialul.

„O persoană trebuie să aibă responsabilitatea pentru tot: trebuie să coordoneze focul, să dirijeze logistica, să folosească forțele de rezervă, să măsoare succesele și eșecurile diferitelor aripi ale frontului și, pe baza a ceea ce vede, să modifice strategia”, a explicat oficialul.

Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo în septembrie 2015 pentru a sprijini guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Dvornikov a primit de la Vladimir Putin titlul de ”Erou al Federației Ruse” pentru modul în care a condus intervenția militară rusă în Siria, iar în septembrie 2016 a fost numit comandant al Districtului Militar de Sud.

Alegerea lui aduce în minte strategia deja pusă în practică în acel conflict, adică „tehnica pământului pârjolit”, folosită anterior și în capitala cecenă.

Raiduri, fără a distinge între ținte civile și militare, astfel încât să deschidă calea ca armata să cucerească orașele.

ficialii occidentali și organizațiile pentru drepturile omului au condamnat tacticile folosite de forțele ruse în Siria sub comanda lui Dvornikov, potrivit Times, inclusiv presupusa țintire a spitalelor și a cartierelor civile în atacuri.

”Bashar al-Assad nu este singurul care trebuie tras la răspundere pentru uciderea civililor în Siria – iar generalul rus ar trebui să fie și el tras la răspundere”, a declarat Rami Abdulrahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit The New York Times.

Abdulrahman spune că generalul Dvornikov a jucat un rol cheie în organizarea forțelor ruse și siriene pentru a lupta împotriva Statului Islamic, care controlează o mare parte din estul Siriei.

Aleksandr Dvornikov a orchestrat atacul cu rachetă din Krmatorsk?

Oficialii occidentali cred că Dvornikov este în spatele atacului cu rachetă din Kramatorsk, unde au murit cel puțin 52 de persoane, iar altele 300 au fost rănite.

Rămășițele rachetei au fost găsite și în apropiere și aveau în lateral cuvintele „pentru copii” scrise în rusă.

Analiștii și oficialii militari americani fspun că generalii ruși urmăresc să-i arate lui Vladimir Putin progrese semnificative pe câmpul de luptă până pe 9 mai, Ziua Victoriei, când Rusia sărbătorește înfrângerea Germaniei naziste și o marchează în mod tradițional cu o paradă fastuoasă în Piața Roșie din Moscova.

 

×
x close