Există o directivă europeană privind impozitarea veniturilor multinaționalelor în țările unde se produc profiturile, nu în paradisurile fiscale în care sunt înregistrate, pe care nimeni nu s-a grăbit să o implementeze în România de mai bine de trei ani, o problemă ridicată chiar de Curtea Europeană de Conturi ce a concluzionat în mai multe rapoarte că peste 1000 de miliarde de euro sunt transferate anual de marile companii în ONG-uri și offshore-uri, care fie sunt scutite de la impozitare fie sunt înregistrate în paradisuri fiscale.
Până să-și găsească autoritățile române ceva curaj să se atingă în vreun fel de marile multinaționale, nici măcar în cazurile în care acuză mari tunuri penale, confiscările sunt derizorii în raport cu prejudiciile acuzate.
1000 de miliarde de euro, scurse în ONG-uri şi offshore-uri
Elena Udrea, cât și alți vechi apropiați ai lui Băsescu, acum cu necazuri penale, inclusiv propria fică, Ioana, s-au tot ocupat intens să își pună la adăpost averi colosale, dar și schemele care le generează fluxuri de sute de milioane.
Şi în dosarele unde s-a ajuns la condamnări, confiscările au fost infime în raport cu prejudiciile reclamate de procurori.
De exemplu, Ioana Băsescu, deși condamnată și acuzată de un prejudiciu de peste 150.000 de euro, în sentința din prima instanță este obligată doar la plata a aproximativ 14.600 de euro și nici ăia care să meargă la statul român ci la o parte civilă din dosar.
Informaţiile au fost prezentate de Andreea Sava, sâmbătă seară, la emisiunea "Descoperiţi".