Antena 3 CNN Emisiuni Descoperiți Liga milionarilor secreți ai României. Cum au fost făcute unele dintre cele mai mari averi din țară

Liga milionarilor secreți ai României. Cum au fost făcute unele dintre cele mai mari averi din țară

Andreea Sava
6 minute de citit Publicat la 11:29 08 Oct 2023 Modificat la 15:22 08 Apr 2024
nunta petre niculae cancan
Doi români au făcut nuntă de trei milioane de euro pe malul lacului Como Sursa foto: cancan.ro

Palatul d`Este` și Villa Erba - două cele mai luxoase, exclusiviste și emblematice edificii de la celebrul lac Como din Italia, preferat de vedete internaționale și cei mai bogați oameni ai planetei. Aici s-a desfășurat una dintre cele mai scumpe și extravagante înunți, având protagonist un milionar român.

La Palatul d`Este au făcut ceremonia religioasă, apoi la Villa Erba, petrecerea de nuntă.

 Protagoniștii au fost milionarul Petre Niculae, supranumit don Pepe, “Ducele construcțiilor”, unul dintre cei mai importanți constructori din România. Mireasa - Maria Căpâlnaș, tânără frumoasă și în 2017 era fina de cununie lui don Pepe.

În 2020, Maria a divorțat de soțul de atunci, Costin Bacneanu, alias Așchiuță sau ”regele termopanelor”, iar apoi a început povestea de dragoste cu Petre Niculae, care nu mai știe cum să o răsfețe.

O duce în cele mai romantice locuri, o umple de diamante, iar apoi se laudă cu ea pe rețelele de socializare.

Iar acum o nuntă evaluată la peste 3 milioane de euro, demnă de cele mai mari celebrități și cei mai bogați oameni ai planetei: ducele și ducesa de Windsor, Elizabeth Taylor, Ava Gardner și Frank Sinatra,  Aristotel Onasis și Maria Callas, Emily Blunt.

Chiar dacă este unul dintre cele mai scumpe locuri, Lacul Como a devenit tot mai des, în ultimul timp, locație pentru nunți de români, mai mult sau mai puțin celebri, dar cu siguranță toți extrem de bogați.

Exemplul de notorietate este nunta lui Alexandru Rus, fiul fostului ministru Ioan Rus, tot la o vilă celebră, ce apare și în filmul House of Gucci.

Petre Niculae – don Pepe – face parte din liga milionarilor din umbră discreți ai României, cei care se țin de parte de tabloid locurile de fițe de pe plaiurile natale și, pe cât posibil, și de politică.

Oricum, cel puțin oficial, preferă să petreacă alături de iubită în locuri exclusiviste din străinătate și este unul dintre cei mai vechi milionari ai României.

Și-a făcut prima firmă de construcții, Pedro Construct, în 1993 și este în spatele unora dintre cele mai importante proiecte rezidențiale din Capitală.

S-a asociat apoi cu un alt milionar discret, Florin Ababe, proprietarul rețelei de bijuterii și amanet Swiss Gold, și au dezvoltat un cartier cu 140 de apartamente premium în Pipera, apoi încă unul cu 230 de apartamente, tot acolo, altul cu 400 de apartamente în zona Aeroportului Băneasa. Apoi au anunțat un proiect mamut: un ansamblu cu peste 4.000 de apartamente, pe un teren de 12 hectare la Lacul Morii.

Este cunoscut drept regele blocurilor din Sectorul 6 sau stăpânul spațiilor publice.

Numele i-a apărut și ca apropiat a lui Sorin Blejnar, atunci când fostului șef ANAF i-a explodat dosarul traficului cu produse petroliere și scandalul dispariției lui Codruț Marta.

De asemenea, este și partener cu patronul notoriului Bârlog al Lupilor, unde în 2020 s-au făcut celebrele interceptări din dosarul Unifarm, iar Adrian Ionel ar fi negociat șpăgile.

Tot aici s-au făcut filaje și într-un alt dosar exploziv, cel în care șeful ”Doi ș`un sfert”, Gelu Oltean, se întâlnea în 2014 cu un senator PSD și cu alți grei din poliție și MAI.

Așadar, un anturaj select și extrem de interesant. Dar, la urma urmei, nu prea ai cum să faci atât de mulți bani în România și să nu te cunoști cu persoane importante. De altfel, unele dintre cele mai mari averi ale epocii postdecembrist au avut la bază intersecții multiple până la cel mai înalt nivel al statului.

Capitalismul postdecembrist a produs unele dintre cele mai mari averi pentru o serie selecte de afaceriști. Și vorbim aici despre liga mare a adevăraților grei care au reușit inclusiv imperii internaționale pe mai multe continente și cu povești demne de Hollywood.

Unul dintre ei, care a și scăpat neatins de multiple scandaluri penale în ultimii 20 de ani, este deja celebrul cel mai deștept de băiat din energie, Bogdan Buzăianu.

Cu proprietăți demne de orice magnat international, o vilă de peste 3 milioane de euro pe Coasta de Azur, un castel istoric în Elveția sau vila într-un exclusivist cartier din Dubai, numele lui Buzăianu îl regăsim în toate colțurile lumii: Elveția, Beverly Hills, Coasta de Azur, Dubai, Africa.

Îl găsim și inscripționat pe vitrina House of Bijan din Beverly Hills, considerat cel mai de înaltă clasă magazin din lume, alături de Vladimir Putin, Barack Obama, Ronald Reagan, Steven Spilberg și Monperez, Benjamin Netanyahu și multe alte vedete de talie mondială, politicieni grei și milionari ai planetei.

Oficial, nu știe nimeni ce trebuie să faci ca să ai numele inscripționat pe vitrina magazinului al cărui proprietar se laudă că i-au trecut pragul patru regi și 16 președinți de state.

Neoficial, se vorbește despre sume de-a dreptul obscene, pe care trebuie să le lași. O banală pijama costă 2.500 dolari.

Numele i-a apărut în dosare penale legate de energia ieftină de la Hidroelectrica încă de acum vreo 20 de ani. Și a stat de gât cu miniștri și oameni importanți în mai toate guvernările ultimilor 25 de ani.

Apogeul l-a atins în era cu Traian Băsescu la Cotroceni, când nu doar că petrecea de gât cu fratele președintelui, dar se zice că i-a făcut cadou și o mașină de lux, un Mercedes-AMG bleumarin,la o petrecere în Bamu, pe care magnatul a plătit 148.000 euro.

La petreceri, Buzăianu i-a adus să cânte chiar și pe Joe Cocker, Cesaria Evora sau Leona Lewis.

În același timp, directori din Hidroelectrica erau condamnați, iar el scăpa fără ca măcar să fi audiat. Iar un megadosar în care DIICOT îl acuza că are sub control 60% din energia ieftină produsă de Hidroelectrica și contracte de - țineți-vă bine! – 1 miliard de dolari, adică peste 1% din PIB-ul de atunci al României, a fost îngropat până s-a prescris și a fost închis.

Devenit mai cunoscut pentru nunta faronică de anul trecut ținută la un resort de șase stele din Abu Dhabi, în Emiratele Arabe, pentru care au fost umplute patru aeronave TAROM să îi aducă din România numai invitați unul și unul din politică și sistem, Cristian Burci este un personaj care s-a descurcat foarte bine.

Din 1990 și până astăzi, pe lângă mai toate taberele care s-au perindat la guvernare, face parte din aceeași tagmă a celor care cumva au reușit să plece din țară pe vremea comunismului, iar apoi să revină, desigur cu idei de afaceri.

El a ajuns în America în anii `80. Apoi, în anii `90 apărea într-o investigație ”60 Minutes” ca fiind broker de adopții, adică lua bani pentru a plasa copii în Occident.

El nu vorbește despre acest episod, ci se laudă doar că a adus în România celebrul serial Dallas și emisiunea Cartea Recordurilor, pe care le-a plasat la TVR, că doar nu-i așa, numai cine nu voia nu intra la TVR.

Apoi au mers bine tranzacțiile cu CFR și contract peste contract a ajuns să dețină imperiul international Railway Systems, evaluat la un moment dat la 700 de milioane de euro, preluând și fabricile de vagoane de la Arad, Turnu Severin și Caracal.

Sediul l-a stabilit în Luxemburg, recunoscând, nonșalant, că motivul este că mica țară este paradis fiscal.

Nici măcar în timpul celebrului război cu mogulii de presă dus de Traian Băsescu, lui Burci nu i s-a mișcat niciun fir de păr.

A fost acuzat voalat de Dragnea că i-a manevrat toți premierii. Dar fiul său apare și în dosarul aranjării celebrei vizite în Statele Unite a lui Liviu Dragnea la instalarea lui Donald Trump, în același timp plasându-l pe micul Carlo Burci în firma care s-a ocupat de campania electorală online din 2014 a lui Klaus Iohannis.

Acum pare că i s-a mai înfundat norocul, fiindcă DIICOT i-a scos de la sertar și trimis în judecată dosarul pentru privatizarea Romvag, dar cu, unele fapte sunt vechi și de 20 de ani, n-ar fi mare mirare ca mai toate să fie prescrise.

Dar și dacă ajunge puțin pe la închisoare, este foarte probabil să revină apoi, tot pe cai mari, cu imperiul aproape neatins, așa cum s-a întâmplat cu Ovidiu Tender, odată poate cel mai influent afacerist din România.

Controlează în continuare concesiuni uriașe în trei țări africane: Senegal, Burkina Faso și Guinea, de unde avea și pașaport diplomatic la momentul condamnării din România.

Despre el ne spunea Alina Bica, fostă șefă DIICOT, că generalul Coldea, șeful operativ al seriei de atunci, i-a spus că Tender reprezintă interesele statului român.

×
x close