Antena 3 CNN Emisiuni Descoperiți La adăpostul scandalurilor din pandemie, Guvernul a pregătit vânzarea marilor companii pe bucăți

La adăpostul scandalurilor din pandemie, Guvernul a pregătit vânzarea marilor companii pe bucăți

Adrian Iclozan
<1 minut de citit Publicat la 00:13 11 Oct 2020 Modificat la 15:54 08 Apr 2024
o_1eka5m1a71qd31svg14c0kbe1i27b.jpg

Iar treaba, sau prioritatea, Guvernului pare să aibă legătură cu pregătirea terenului pentru vânzarea activelor marilor companii. 

Un material prezentat în emisiunea "Descoperiți" arată cum Executivul a promovat, în plină pandemie, o Ordonanță, blocată, deocamdată, de Opoziție în Parlament.

Conform documentului, actualii guvernanți ar primi mână liberă la vânzarea activelor unor companii strategice, inclusiv pentru interese imobiliare.

Aceasta, întrucât Ordonanța modifică textul legii în vigoare prin care se interzice, timp de 2 ani, înstrăinarea participației statului la orice fel de companii.

Hidroelectrica, Romgaz, CEC și EximBank ar putea fi vândute pe bucăți, conform ordonanței

Modificarea constă într-o substiuție semantică și lexicală dar efectele economice pot fi de anvergură: termenul "interzis" este înlocuit cu "suspendat" iar "participațiile" sunt substituite de "acțiuni".

Guvernul se justifică spunând că are nevoie de pârghii legale de restructurare dar specialiștii afirmă că, de fapt, se deschide calea unei "goliri de conținut" a unor companii strategice precum Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Tarom, Aeroporturi București, CEC și EximBank.

Activele acestora ar urma să fie vândute iar Guvernul ar păstra acțiunile unor companii sărăcite în urma vânzării activelor.

×
x close