Antena 3 CNN Emisiuni Descoperiți Controversă despre limitarea cash-ului. Cine va avea de câștigat dacă dispar banii cash

Controversă despre limitarea cash-ului. Cine va avea de câștigat dacă dispar banii cash

Andreea Sava
2 minute de citit Publicat la 10:58 08 Oct 2023 Modificat la 15:22 08 Apr 2024
bani lei
Controversă despre limitarea cash-ului. Cine va avea de câștigat dacă dispar banii cash Sursa foto: Getty Images

Și s-a reaprins și scandalul, dincolo de faptul că Guvernul nu a venit cu un studiu concret în ce fel măsura ar avea impact asupra evaziunii.

Când, după legarea tuturor caselor de marcat direct la ANAF pe cifre, colectarea la buget a scăzut, a apărut și controversa încălcării de drepturi și că totul ar face parte dintr-un plan mondial de eliminare a banilor numerar.

Că ține de drepturi o spune și Banca Centrală Europeană, clar, pe site, respectiv că plata cu numerar asigură libertate și autonomie. Plus că reprezintă un drept și garantează și intimitatea.

Iar acest argument este și în centrul dezbaterii la nivel mondial.

„Rezerva Federală ia în considerare un dolar digital. Implicațiile pentru intimitate și libertate sunt înspăimântătoare. Dacă ai viziuni politice nedezirabile, s-ar putea să nu poți să-ți accesezi banii, din moment ce numerarul tradițional ar fi scos în afara legii, iar banii tăi digitali vor fi într-un portofel digital, aprobat de govern”, este de părere Steve Forbes, editor-șef Forbes.

„Părerea mea este că n-are nicio legătură cu evaziunea fiscală. Are legătură cu controlul. Guvernul vrea să controleze populația. Eu cred că România poate fi în acest caz un experiment”, a declarat și realizatorul Mircea Badea, în cadrul emisiunii ”În fața națiunii”.

Cum spuneam, controversa este uriașă și pe plan mondial, nu doar la noi. Și desigur că sunt mulți și cei care spun că este doar încă o teorie conspiraționistă.

Doar că în unele dintre cele mai puternice țări au apărut evenimente controversate care să alimenteze scandaluri. Chiar în vara aceasta, în Marea Britanie, o bancă importantă – Coutts - i-a blocat conturile celebrului politician Nigel Farage, autorul campaniei pentru Brexit, blocare pe motive politice.

După un lung scandal mediatic, CEO-ul băncii Coutts și-a dat demisia, iar BBC a trebuit să publice o rectificare a afirmațiilor inițiale, că blocarea contului nu avea legătură cu opiniile politice exprimate public de Farage.

”Recunoaștem că informația pe care am răspândit-o că hotărârea Coutts cu privire la contul bancar al lui Nigel Faradge nu a conținut considerente legate de părerile sale politice, se dovedește a nu fi exactă. După ce acest articol a fost publicat inițial în 4 iulie, domnul Farage a făcut o cerere de acces la informații la banca Coutts și a obținut un raport de la comitetul de risc reputațional al băncii.

Deși în document sunt menționate și considerente comerciale, e menționat și faptul că, comitetul nu consideră că a continua să-l aibă pe domnul Farage drept client este compatibil cu Coutts, dat fiind opiniile sale publice care sunt în contradicție cu atitudinea noastră de organizație care promovează inclusivitatea în același timp”, se arată în dezmințirea celor de la BBC.

În același timp avem un scandal aproape tras la indigo și în Statele Unite.

Doctorul Mercola, cunoscut opozant în criza COVID, a acuzat gigantul bancar JP Morgan că i-a închis conturile sale, ale companiei și ale membrilor familiei, din cauza părerilor sale publice neconforme.

Alte voci au acuzat că de fapt, în spate se ascunde și un interes de capitalizare a băncilor, mai ales în contextul prăbușirii mai multor bănci în Statele Unite în prima parte a anului și necazuri și pentru unele bănci europene.

×
x close