Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Tradițiile de Paște din Maramureș, atracția principală de la Târgul de turism al României: ”În timp ce modelezi un vas de lut îți modelezi și sufletul”

Tradițiile de Paște din Maramureș, atracția principală de la Târgul de turism al României: ”În timp ce modelezi un vas de lut îți modelezi și sufletul”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:43 15 Feb 2024 Modificat la 13:39 28 Feb 2024

Maramureșul este acea zonă a României în care tradițiile de Paște sunt păstrate cu sfințenie. E motivul pentru care deopotrivă românii și străinii aleg această destinație pentru vacanța lor.

”La noi, în Țara Lăpușului, se pregătește mielul, care e tradițional și facem păscuță. La noi păscuța e din aluat normal, cu făină și apă, plus brânză de vacă dulce”, a declarat Viorica Pop, bucătar.

La târgul de turism de la Romexpo sunt prezenți inclusiv meșteri care le dezvăluie vizitatorilor tainele lor.

”Bunicii noștri ne-au dat să păstrăm cu drag. Chiar dacă acum olăritul a devenit așa, o formă de terapie, faptul că încă tinerii își doresc să vină să-și bage mâinile în lut... e mare lucru. În timp ce modelezi un vas de lut îți modelezi și sufletul”, a declarat Daniel Leș, meşter olar.

La Târgul de Turism a fost prezent și Grigore Leşe, solist de muzică populară românească din zona Țării Lăpușului, care spune că Maramureșul are tradiții de zeci de ani care sunt păstrate cu sfințenie și pe care oamenii trebuie să le vadă.

”Trebuie să ajungă oameni în Maramureș, pentru că Maramureș este o zonă specială, este o comunitate de oameni, comunitate deosebită din toate punctele de vedere. Acolo găsim muzică extraordinară, găsim oameni de ispravă, oameni care trăiesc în jos, în rânduială”, a mărturisit interpretul Grigore Leșe.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, îi îndeamnă pe iubitorii de tradiții și obiceiuri să descopere principalele obiective turistice ale Maramureșului.

”Maramureșul este unic prin natura care înconjoară Maramureșul, prin cele patru țări etnografice: Țara Codului, Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Țara Maramureșului, toate diferite din punct de vedere geografic, toate din punct de vedere al naturii, al oamenilor și mai ales al mâncării și al obiceiurilor pascale sau de sărbătorile de iarnă. Avem opt biserici de lemn în în patrimoniul UNESCO și nu numai.

Sunt multe lucruri care pot fi vizitate în Maramureș, de la Cimitirul Vesel, la Muzeu Memorial de la Sighetu Marmației sau în Țara Lăpușului, în Țara Codului sau în Baia Mare”, a declarat Ionel Bogdan, președinte Consiliul Județean Maramureș.

"Standul Maramureșului nu a constituit doar un cadru de promovare a destinației turistice, ci și un spațiu de dialog și dezbatere pentru profesioniștii din industrie. Astfel, seara maramureșeană care a încheiat prima zi a evenimentului a deschis, totodată, calea unor noi parteneriate ce au ca scop dezvoltarea turismului județean.

După un alt eveniment încheiat cu succes, avem convingerea versatilitatea destinației turistice Maramureș s-a oglindit până în cel mai mic detaliu al strategiei de promovare a județului nostru în cadrul celui mai mare târg de turism din România", au explicat şi reprezentanţii Organizaţiei de Management al Destinaţiei Judeţene Maramureş.

Târgu de turism de la Romexpo este deschis până duminică, 18 februarie.

Program vizită:15 - 17 februarie, în intervalul orar 10:00 - 18:00

-18 februarie, în intervalul orar 10:00 - 16:00

Bilet intrare: 20 lei/zi

O destinație pe sufletul oricui! Județul Maramureș, pol de atracție în cadrul Târgului de Turism al României În...

Publicată de Organizatia de Management al Destinatiei Maramures pe Luni, 19 februarie 2024

×
x close