Tanczos Barna, fost ministrul al Mediului, a explicat, la Antena 3 CNN, cum a rămas blocat în Parlament proiectul de lege pentru reintroducerea vânătorii, propus de UDMR, în condițiile în care există suprapopulație de urși în România. Mai mult, el a criticat afirmațiile apărute în spaţiul public care o dau vinovată pe tânăra ucisă pe motiv că ar fi hrănit ursul.
Mai exact, Barna a subliniat că situaţia urșilor din România necesită o atenţie urgentă pentru a se proteja cât mai bine viata umană. Mai mult, el cere Parlamentului să aibe curaj să aprobe un astfel de proiect de lege al vânătorii și să reintroducă acea intervenție preventivă prin vânătoare care nu pune în pericol specia ursului brun. De asemenea, el amintit şi de Ordonanța 81 de intervenție imediată este foarte clară şi prin care se spune cum, unde şi în ce condiţii pot acționa vânătorii pentru a nu fi acuzați sau trași la răspundere prin dosar penal.
„Transmit și pe această cale condoleanțe familiei. Este o tragedie și văzând detaliile care apar de la oră la oră, ne dăm seama cât de inconștienți putem să fim, noi, societatea, în condițiile în care fiecare dintre noi nu-și face treabă acolo unde este purtat de soartă sau unde are ceva de făcut.
Într-un caz de genul acesta, când în pădure un urs atacă un grup de cinci persoane, nu poți să neglijezi momentul acela, nu poți să te refaci că nu s-a întâmplat nimic, pentru că din moment ce omul este atacat de un exemplar de urs brun, acel lucru se va repeta.
Mai ales dacă omul se apără absolut normal cu un spray antiurs, acel urs devine probabil și mai violent la următorul nu o să aibă norocul să scape. Și din păcate asistăm la această strategie cumplită.
Și mai este un aspect traseul acela montan nu este practicat de începători corect. Și această domnișoară cu siguranță știa ce are de făcut în cazul în care vede un urs, știa cu siguranță că nu hrănește un urs. Și astăzi am văzut foarte multe comentarii. Este absolut urât să spui că persoana respectivă, că domnișoara a fost vinovată că a hrănit ursul, că i-a dat mâncare.
Eu sunt convins, și nu a fost la fața locului, că o persoană care merge în firul acesta pe munte, care merge pe Jepii Mici nu hrănește ursul de potecă și nu face selfie cu ursul pe potecă,.
Este un om al muntelui, un om care a ajuns într-o asemenea situație din păcate total nefericită și s-a întâmplat această dramă.
Nu cred că există astăzi om în țară care să spună care este numărul exact al urșilor și care ar fi numărul care ne-ar scăpa de orice pericol. Sunt foarte multe de făcut.
În primul și în primul rând, Parlamentul trebuie să ia atitudine și să aprobe acte normative prin care protejează viața umană. Și cred că avem curaj, suficient curaj ca să aprobăm un astfel de proiect de lege și să reintroducem acea intervenție preventivă prin vânătoare care nu pune în pericol specia ursului brun.
Şi acest lucru s-a propus, prin proiectul UDMR-ului și cred că poate fi un prim pas. Dar nu este suficient, pentru că și Jandarmeria, Primăria și Salvamontul trebuie să știe cum să acționeze într-o asemenea situație, ca să nu pună, de exemplu, vânătorul într-o situație în care să dea explicații la poliție, într-un dosar penal.
Ordonanța 81 de intervenție media imediată este foarte clară. Se poate interveni fără aprobare de la București la fața locului, imediat pentru extragerea exemplarelor periculoase. Este o roată propusă de mine, aprobată de Guvern în 2021, la inițiativa UDMR, și este o ordonanță care spune cum se constituie echipa, unde se merge, cum se face și cum poți să elimini birocrația bucureşteană luând deciziile la fața locului.
Sper că aceste proceduri au fost foarte simple, de altfel au fost parcurse am înțeles că vânătorii a ajuns foarte repede la fața locului și sper ca în urma apelului 112 acel comitet de intervenție a fost constituit și atunci vânătorul nu o să aibă absolut nicio problemă în aplicarea legii și în acel dosar penal", a spus Tanczos Barna, fost ministrul al Mediului