În timp ce ministrul Energiei Virgil Popescu ne îndeamnă să nu plătim facturile uriașe la energie emise greşit, ANRE ne spune că putem plăti banii în avans pentru viitoarele facturi.
Întrebat despre aceste sfaturi, care au adâncit confuzia în rândul românilor şi aşa împovărați cu criza facturilor, avocatul Adrian Cuculis a făcut următoarele precizări importante.
"Cred că nu este frig domnului Virgil, pentru că e posibil să aibă blugii flaușați, că ne-a spus să ne mai punem niște blugi pe noi. O pereche mai groasă. E adevărat că ăia țin cald și nu ai nevoie să cheltuiești foarte mult, dar am senzația că locuiește într-o debara.
Acum, rog să mă ierte, dar n-ai cum să plătești 30 și ceva de lei!
Ai două variante aici: Ori furi curent în ambele sensuri. Ori mai există o variantă, ai panouri solare sau ai energie alternativă și asta e ce consumi din sistemul național.
Să nu ne arate factura asta. Vă rog să mă iertați. Mie mi-a venit factura acum vreo 2 zile, e adevărat, fac disclaimer-ul ăsta, la birou. A venit 5.000 de lei, înainte venea 400 de lei, ca să păstrăm proporțiile", a spus avocatul Adrian Cuculis despre factura la energie primită de Virgil Popescu.
3 soluţii pentru românii care primesc facturile după 3-5 luni
Prima opțiune ar fi plata în avans în contul furnizorului. Acestă soluție a venit de la ANRE.
"ANRE-ul nu și-a schimbat oricum optica, pentru că ei ne-au spus obișnuiți-vă că urmează facturi mari.
Nu, nu trebuie ne obișnuim că urmează facturi mari, trebuiesc găsite niște soluții ca ele să fie rezonabile.
Adică, ceea ce ne spune ANRE-ul este dacă primesc o factură neregularizată de nu știu, 300 de lei 500 de lei să plătesc 1.000 de lei, dar ăla care are 2.000 de lei cu totul, cum face?
Poți să plătești în contul de clienți, dar nu asta e problema. Problema este că ele sunt oricum foarte mari și la plata în avans, din punctul meu de vedere, ar trebui să-ți plătească dobândă pentru banii pe care îi au ei acolo, pentru că este un fel de creditare", a explicat avocatul Adrian Cuculis.
2. Pui deoparte bani pentru factură
"Este o evidență care poate fi deranjantă. Adică îmi spui că trebuie să fac niște economii. Asta știam și eu, dar trebuie să am din ce să fac economiile respective.
Părerea mea este că orice fel de regularizare este greșită. Haideți să vă dau un exemplu din zona mea de confort, din zona juridică. Dacă eu vă emit o factură și vă spun ok, atâta costă serviciul.
Şi vin peste 3 luni de zile și vă spun: am regularizat și mi-am dat seama că am stat mai mult de 5 ore la procesul respectiv. Mie se pare că treaba asta este ilegală", a mai spus avocatul Adrian Cuculis.
3. Cer plata eșalonată a facturii la furnizor.
"E o discuție interesantă, într-adevăr. Noi, cred că avem în jur de 300 de cereri deja făcute către ANRE și către furnizori. Ei vin cu un răspuns interesant. ANRE-ul cumva te pune la masă cu furnizorul.
În contractele de furnizare de energie electrică nu apare pe nicăieri niciun fel de adendum prin care să îți spună că ai posibilitatea să plătești în mod eșalonat.
ANRE-ul are posibilitatea să facă lucrul ăsta, să-i pună la masă pe furnizori și pe cumpărătorul de energie electrică, respectiv pe cel care este utilizatorul final.
Dar dacă furnizorul vine și spune, sigur, factura este în regulă, contorul a funcționat cum trebuie, regularizarea este în termenul de 3 luni de zile, plătește că nu am ce să-ți fac", a mai explicat avocatul Adrian Cuculis.
Atenție! Neachitarea facturilor în termen de 30 de zile vă lasă fără casă!
"Da, este adevărat. Factura la energie electrică este titlu executoriu și dacă ai o factură de mii de lei, în momentul în care factura respectivă îți depășește 10.000 de lei ești pasibil de a fi executat silit pe imobil.
Să știți că sunt multe persoane care nu au niciun fel de venit sau au venituri, spre exemplu, din ajutoare sociale și așa mai departe. Nu sunt identificați cu venituri clare.
Acele persoane pentru o factură de 1.000 de lei de 500 de lei de oricât, pot asista la o executare silită, pot fi subiecții pasive a unei executări silite pe imobilele în care locuiesc.
Deci este o amenințare cât se poate de reală. Deci e o chestiune care o să planeze asupra românilor.
Și stați un pic, că urmează facturile la gaze cât de curând, care vor fi suprapuse peste cele de la energie electrică, că nu s-au liberalizat doar lucrurile în energie electrice, ci și gazele. Mai avem puțin și o să vedem exact ce înseamnă şi treaba asta" a conchis avocatul Adrian Cuculis în emisiunea Decisiv de la Antena 3.
Cât a plătit Virgil Popescu pentru ultimele facturi la curent și gaze. ”Nu am făcut nimic special!”
Ministrul Energiei are factura la curent de 122 de lei, iar la gaze de 37 de lei, la apartamentul din Bucureşti. La casa din Drobeta Turnu Severin, ministrul are panouri şi pompe de căldură.