Cutremurul din Turcia şi Siria a readus în atenţia tuturor cât de puţin este România pregătiră în faţa acestor dezastre.
Mai exact, chiar dacă şi România este expusă unui risc seismic destul de mare, oamenii nu se grăbesc să-și asigure locuințele. În cazul unei calamități naturale, patru case din cinci nu ar beneficia de vreo protecție financiară.
România este predispusă la o serie de dezastre naturale, în special cutremure, inundaţii, secetă şi vreme extremă, epidemii dar şi datorate omului şi activității sale (incendii, accidente chimice, accidente de transport în care sunt implicate substanțe periculoase şi accidente nucleare şi radiologice).
Între timp, operațiunile de salvare în Turcia şi Siria sunt in plină desfășurare. Bilanțul cumulat al cutremurelor produse luni depășește 5.000 de morți şi 24.000 de răniţi, potrivit noilor date furnizate de autorități.
"Intensitatea acestui cutremur este de 360 de bombe"
În acest context, profesorul Silviu Gurlui trage un semnal de alarmă şi arată cum anumite calcule făcute din timp ne pot ajuta să minimizăm daunele unui eventual dezastru.
"Intensitatea acestui cutremur este de 360 de bombe. Astfel de fenomene ce au loc în interiorul pământului categoric sunt cuplate cu atmosfera și sunt anumite răspunsuri pe care trebuie să le culegem înainte din atmosferă.
Sunt astfel de măsurători care se pot face. Eu însumi, caut să găsesc un răspuns la ceea ce a fost acolo.
Practic un calcul simplu arată că acolo s-a dezvoltat o energie de câteva sute de bombe atomice, 3 până la 500 de bombe atomice. Asta rezultă într-un calcul sumar o energie care s-a disipat într-o manieră extrem de puternică și violentă asupra clădirilor.
Parte din clădiri n-au rezistat. Am văzut ce a fost acolo și de aici e o discuție largă și spre ceea ce avem noi aici în țară.
Ştim că avem o zonă extrem de fierbinte în zona Vrancea și cred că e un motiv în plus să ne orientăm forțele nu numai asupra clădirilor, ceea ce este foarte important, asupra unor parametri pe care putem cumva să-i detectăm din timp, cumva, să luăm niște măsuri mult mai importante", a spus Silviu Gurlui, profesor de fizica din Iaşi., în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.