”Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.
Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare.
Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului", a declarat Gheorghiță Vlad.
Radu Tudor, analist militar și realizator Antena 3 CNN, spune că România nu trebuie să se pregătească pentru război.
”Să ne îngrijorăm de faptul că Vladimir Putin ar putea să câștige războiul de invazie din Ucraina, pe măsură ce acest război se prelungește și devine unul de uzură. Să ne pregătim ca Rusia să ajungă cu războiul la granițele noastre.
Radu Tudor: ”Noi nu trebuie să ne pregătim pentru război”
Granițele României sunt și granițele NATO. Să ne pregătim că această provocare uriașă, cea mai mare de la terminarea Războiului Rece și singurul război cinetic din Europa după Al Doilea Război Mondial, ar putea să destabilizeze profund întreaga Europă și evident că, văzând toate aceste lucruri și avertismentele liderilor militari și politici din NATO, da, trebuie să ne pregătim.
Pregătirea noastră ar trebui să vizeze în primul și în primul rând ceea ce prevede legea, nimic altceva. Noi nu trebuie să ne pregătim pentru război”, a declarat Radu Tudor.
Generalul Vlad Gheorghiță a spus că există un proiect legislativ care prevede introducerea stagiului militar voluntar, însă, în momentul de față, România nu are această opțiune.
”Dar are posibilitatea să îmbrățișeze o carieră militară. Poate să devină subofițer, maistru militar, ofițer, urmează o școală militară și devine cadru al MApN. Este un principiu care funcționează în toate statele aliate din NATO.
Dacă vrei să ai o pregătire militară, o poți face o lună, două luni, trei luni pe an, primești și niște bani în perioada aceea, nu ești complet fără venituri, dar îți faci o pregătire militară în așa fel încât să fii în cunoștință de cauză.
(...) Dar pregătirea militară pentru o țară care se află pe prima linie a Flancului Estic al NATO, care este față în față cu amenințarea rusească, mie mi se pare o chestiune de bun simț și care nu vizează neapărat o pregătire de război, ci o întărire a apărării, o responsabilitate a cetățenilor acestei țări față de apărarea națională”, a mai explicat Radu Tudor.
Marcel Ciolacu dă asigurări că România nu va intra în război
Premierul Marcel Ciolacu face apel la calm și dă asigurări că România nu va intra în război, după ce șeful Armatei a declarat că populația civilă ar trebui să urmeze un instructaj militar. Mai mult, șeful Guvernului susține că în ciuda conflictului armat din Ucraina, țara noastră e mai sigură ca niciodată.
”Eu vă spun ce am spus și acum câteva zile: România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi.
Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important și vedeți ce desfășurare de forțe și de militari din toată Europa și mai ales din Statele Unite ale Americii sunt pe teritoriul României.
Haideți să stăm liniștiți că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.