Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv George Simion, după scandalul din Parlament: "Sunt interese foarte mari. Planul este să nu mai fim independenți energetic"

George Simion, după scandalul din Parlament: "Sunt interese foarte mari. Planul este să nu mai fim independenți energetic"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:13 08 Noi 2022 Modificat la 22:13 08 Noi 2022

Deputații au adoptat, astăzi, un proiect de lege prin care au aprobat OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic românesc. 

Mai exact,  proiectul reglementează închiderea și conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit și huilă, închiderea carierelor de lignit și minelor de huilă precum și măsuri de sprijin pentru închiderea și conservarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă.

Întrebat despre acest demers, George Simion, liderul AUR, a spus: 

"Mi-am pierdut cumpătul, într-adevăr. Pentru că în ultima luare de cuvânt, liderul parlamentarilor PSD spunea că nu știm despre ce vorbim, de parcă nu noi am stat în comisia de industrii și economie seara trecută și am luat fiecare amendament în parte și spunea că termocentralele și minele, pentru că au negociat ei la nivelul Comisiei Europene, se vor închide în 2032.

Nimic mai fals! Suntem singura țară europeană care-și închide majoritatea capacităților de producție pe cărbune în 2025, iar lucrul ăsta poate vedea oricine care consultă textul acelei legi.

Voiam să fiu lăsat să dau o replică, cum este normal, pentru că mi se invocase și numele, iar un responsabil, un secretar de stat pentru Românii de pretutindeni, fiind prima oară în Parlament, a intervenit peste mine, spunând să mi se taie microfonul, deși era o lege cât se poate de importantă, de vitală pentru români.

Noi am avut multiple amendamente, n-am fost lăsați să le susținem", a spus George Simion, liderul AUR. 

- De ce vor să închidă termocentralele de 3.780 MW?

"Avem aproximativ 1.500 de megawați în momentul. Şi, astăzi, am produs puțin peste 1.000 de megawați. Care este explicația? Așa, teoretic, partidele care au fost la guvernare în ultimii trei ani au dat vina unii pe alții.

Cine ar fi introdus în PNRR această obligație, cine ar fi introdus termenul de 2025.

Unii nu sunt la curent cu activitatea parlamentarilor noștri. Noi am avut un deputat din comisia economică, Viorel Focșa, astăzi, la întâlnirea cu reprezentantul Comisiei Europene pe zona de Recovery, care a fost interpelată de colegul nostru şi a întrebat de ce ne cer aceste termene, mai ales în actuala criză economică.

"Practic, noi ne ducem singuri la tăiere. Sunt interese foarte mari!"

Și răspunsul a fost simplu: voi ați v-ați impus termenele acestea, nu le-am cerut noi.

Pentru că vedem Germania redeschide facilitățile. Avem filmarea, avem răspunsul oficial din partea Comisiei Europene că noi negociem și noi vrem să le închidem.

Practic, noi ne ducem singuri la tăiere. Care e interesul? S-au vehiculat multe nume domnul Ghinea, domnul Virgil Popescu.

Într-adevăr, Ministerul Energiei și-a făcut partea de energie din acest PNRR.

"Planul este să nu mai fim independenți energetic"

Sunt interese mari!  În primul rând România nu mai trebuie să fie independentă energetic.

Am văzut asta prin închiderea minei de la Crucea, pentru că am avut un alt proiect de lege pe masa Camerei Deputaților cu privire la uraniu.

Aveam un circuit complet, având uraniu lamina Crucea, am închis-o, s-a promis că se va deschide o altă mină la Grătieș, în Neamț. Nu s-a deschis, deci a zi că pan este la acest articol. Planul este să nu mai fim independenți", a mai spus George Simion, liderul AUR, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
x close