Continuă scandalul limitării plăților în numerar pe proiectul fiscal asumat de Guvern. Mai exact, Guvernul va limita plăţile în numerar între persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice la 5.000 de lei pe zi până la sfârşitul lui 2024.
Măsura a stârnit revoltă în rândul românilor, dar şi în rândul analiștilor financiari care au lansat avertismente dure, mai ales privind aplicabilitatea acestui demers.
În acest context, Partidul Social Democrat a venit cu noi clarificări despre ceea ce înseamnă limitarea plăților cash și spune ce ne vom putea cumpăra în continuare în limita a 5.000 lei cash pe zi.
"Nu te controlează nimeni! Nu îți ia nimeni cash-ul din buzunar"
"Cash-ul, pe înțelesul tuturor!
Vei putea să îți cumperi în continuare televizor, frigider, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash/zi. Adică o limită zilnică cu mult peste salariul mediu net lunar pe economie!
Dacă ești persoană fizică vei putea face în continuare plăți la orice magazin de până la 5.000 de lei pe zi!
Doar dacă ești operator economic, PFA sau orice altă categorie autorizată, care emite facturi, atunci va trebui să limitezi plățile cash către alt agent economic la cel mult 1.000 de lei pe zi, respectiv 2.000 de lei pe zi în magazinele cash&carry!
În concluzie, NU te controlează nimeni! NU îți ia nimeni cash-ul din buzunar! Toată discuția despre cash este o temă falsă! Singurii care vor avea de suferit vor fi evazioniștii, nu oamenii obișnuiți!
Și încă ceva: legea este acum contestată la Curtea Constituțională de către impostorii de la USR care se opun reformei statului și combaterii evaziunii fiscale. Deci noile reglementări nu sunt încă în vigoare", scrie Partidul Social Democrat (PSD) pe Facebook.
Marcel Boloş: "Numerarul este sursa plăților la negru între doi comercianți"
De cealaltă parte, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş afirmă că este nevoie să limitezi plățile în numerar la persoanele fizice pentru a combate evaziunea fiscală.
"Propunerea noastră, de fapt, este de a reduce gradual plățile în numerar, pentru că ele sunt sursa plăților la negru între doi comercianți.
Aici plafonul va fi redus de la 5.000 lei la 1.000 lei. Practic, cu alte cuvinte, se vor putea face plăți în numerar, dar în limita 1.000 lei, plafonul pentru acest tip de operațiune. Restul se poate apela la card sau tranzacții bancare. Propunerea noastră este ca pentru operațiunile numerar între o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul să fie redus gradual, de la 1 ianuarie 2024 5.000 lei și de la 1 ianuarie 2025 la 2500.
Este și un fel de acomodare a oamenilor cu aceste plăți în numerar și disciplinare a acestor categorii de tranzacții", a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3 CNN.
Reacția românilor la limitarea cash-ului
"Amenzi direct pe cardul bancar cu blocare a cardului când bagați? Scor social ca in China când bagați? Da când schimbam şi noi numele democrației în ceea ce este defapt în România, adică dictatura modernă",
"Și ce ați rezolvat, nimic. Cei care au ocolit legea o vor face în continuare, atâta timp cât instituțiile statului nu și fac treaba",
"Cu aceste măsuri v-ați mazilit șansa de a mai fi votați în 2024. Cu cât umiliți poporul român cu atât căderea va fi mai dură, vreți democrație? S-ar putea să vă de-a poporul român o "bătaie " usturătoare!! Adio voturi!",
"Cat puteți minți Şi manipula? Oare cât va mai suportă pământul asta? Pai acolo e evaziunea la plățile cash? Sau trebuie neapărat să treacă banii prin bănci ca să plătim ca prostii comisioane? Pentru ce trebuie eu sa implic o terță parte în tranzacția mea cu orice comerciant?
Evaziunea este la companiile importatoare, în vămi, în port, s.a.m.d. nu la comercianții de cartier şi la persoane fizice sau microintreprinderi care reprezintă un mic procent din PIB, deci nu sunt în stare să facă evaziune de amploare. Nu, aici e vorba de control total al populației şi o să vedeți reacția la alegeri", sunt doar câteva din reacțiile internauţilor la postarea PSD de pe Facebook.