"Totuși, dacă se întâmplă situații de întrerupere de curent care nu trebuie să fie neapărat din cauza războiului, poate să fie și din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017 zone importante în vestul țării și în sudul țării. Deci sunt mai multe aspecte de luat în considerare. (...). Infrastructurile critice esențiale, cum ar fi spitale, diferite instituții, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul.
Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor și este obligatoriu să fie verificat, testat, funcțional, alimentat ca să intre imediat în lucru", a declarat Arafat, la Antena 3 CNN.
Primul exercițiu de blackout din România a început la Mediaș. Ce facem dacă rămânem în beznă
"Pe partea cealaltă, la nivelul protecției civile, la nivelul DSU-ului, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, gen celor care l-am folosit în vestul țării pentru câteva zile și am dus zone destul de importante alimentându-le cu curent și în sudul țării, în zona Ialomița.
Pot fi puse la dispoziție imediat și conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt în mod deosebit instituții de importanță majoră", a mai spus Arafat.
Potrivit lui Arafat, dacă vom avea probleme vom avea mai degrabă din cauza furtunilor de zăpadă și viscolului decât din cauza situațiilor care au generat problemele acum în Moldova și în Ucraina, adică din cauza războiului.
Ghid de supravieţuire pentru trei zile fără curent şi gaze
Cum faci lumină în casă? Pentru asta e nevoie ca în permanență să avem la îndemână pentru situații neprevăzute, să spunem, în special baterii și lanterne, dar și alte sisteme, cum ar fi lămpașe, lumânări.
Bateriile şi lanternele sunt ideale, deoarece celelalte elemente pot să ducă la anumite accidente care pot să apară la un moment dat în interiorul imobilului și care nu sunt de dorit.
Soluţii Blackout România: Cum faci căldură în momentul în care nu mai ai nicio sursă de încălzire? Aceste măsuri pleacă de la a putea să-ți faci o anumită temperatură în interiorul imobilului.
Această temperatură, în primul și în primul rând poți să o reconstruiești ținând seama de evitarea pierderilor de energie din apartament sau din casă, printr-o localizare într-un spațiu al casei care presupune în primul și în primul rând cât mai multe zone tampon cu aer care să izoleze față de exterior, care presupune construirea unui mic adăpost, gen cort, să spunem, niște pături care se pun peste o masă, care poate să fie căptușită din diverse materiale care să permită menținerea temperaturii și care, foarte important, trebuie să se găsească într-o zonă a casei care să-ți permită accesul ușor către bucătărie, către zona de alimentație și către bani, a arătat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.