Este vorba despre cei care au venituri mai mari de 25.000 lei, dar nu este clar dacă prevederea se va aplica doar la stat sau și pentru salariații din privat.
Premierul Nicolae Ciucă recunoaște discuția și spune că așteaptă o analiză de la Ministerul Finanțelor, în timp ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că nu vrea să creeze ură în societate din cauza salariilor și că nu a fost vorba în niciun moment să intervină asupra salariilor din mediul privat.
"Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare și aici va veni Ministerul de Finanțe și o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depășesc salariul brut al președintelui. Interesul meu nu este salarizarea din mediul privat.
Interesul meu este că există niște excepții care trebuiesc reglementate, astfel încât să nu mai creăm această ură în societate.
Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există și astfel de situații nu sunt corecte față de societate. Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba de veniturile nu numai de la statul român.
În cazul în care ești pensionar de la statul român și faci un cumul de peste 25.000 tot de la statul român ești secretar de stat și ai și pensie", a spus Marcel Ciolacu.
"Nu discutăm despre supra impozitare, discutăm despre impozitarea anumitor venituri. Așteptăm să se vină cu cu măsura", a spus Nicolae Ciucă.
"Este o chestiune de politică fiscală. Nu am avut această discuție, cel puțin la întâlnirile din coaliție care am fost eu, la care am fost eu, dar sunt sigur că dl. ministru de Finanțe, că e politică fiscală, nu e politică de la Ministerul Muncii, cu siguranță vă poate răspunde", a spus şi ministrul Muncii, Marius Budăi.
În acest context, ministrul Finanţelor ar avea la dispoziție o săptămână să prezinte această analiză.
Potrivit surselor din coaliţie ar fi vorba despre două direcții noi. Fie se renunță la acel cumul de pensie cu salariul. Aici trebuie făcută o analiză să vadă dacă există vreun viciu de neconstituționalitate, inclusiv ce venituri s-ar ajunge ar ajunge la bugetul de stat dacă s-ar interzice acest cumul.
Și cea de-a 2-a direcție prevede impozitarea. Ce spunea mai devreme și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, impozitarea acelor venituri care depășesc salariul președintelui, adică 25.000 lei brut. Și aici este vorba despre cumulul pensiei cu salariul, pentru că în cazul cumulului se poate ajunge la venituri de peste 25.000 lei.
În cazul în care prima variantă, cea a interzicerii culmului, nu este constituțională, atunci vor merge pe cea de-a 2-a variantă, cea privind impozitare a veniturilor de peste 25.000 lei, acea parte care depășește salariul președintelui.
Ministerul de Finanțe trebuie să vină cu o analiză extinsă, inclusiv cu ce fonduri ar ajunge la bugetul de stat dacă s-ar impune fiecare dintre aceste variante și mai ales cea de constituționalitate, de legalitate.