Antena 3 CNN Actualitate Pilot Tarom care s-a declarat inapt de zbor: „Am făcut indigestie. Anul trecut toată mâncarea oferită a fost expirată”

Pilot Tarom care s-a declarat inapt de zbor: „Am făcut indigestie. Anul trecut toată mâncarea oferită a fost expirată”

BeFunky-collage (10)
Pilotul afirmă că este a 10-a oară când suferă de o indigestie din cauza alimentelor care le sunt furnizate | Sursă foto: Captură video
de Andreea Ştefan    |    08 Iul 2024   •   15:58

Cezar Osiceanu, unul dintre piloții Tarom care s-au declarat inapți pentru zbor, a declarat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, că motivul ar fi o „indigestie” provocată de mâncarea expirată pe care compania le-o oferea. Cu toate astea, piloții ar fi nemulțumiți, de fapt, din cauza salariilor.

„În urma consumării platoului pentru echipaj de ieri, am înregistrat o indigestie absolut dezastruoasă și nu mai îndeplinesc condițiile fizice necesare pentru a executa cursa. Nu pot să vă spun cauzele pentru care fiecare dintre piloții care și-au declarat inaptitudinea.

Din punct de vedere juridic, Codul Aerian prevede că un pilot, în condițiile în care nu se consideră apt pentru a executa misiunea de zbor în condiții de siguranță, are dreptul să se oprească timp de 48 de ore, anunțând angajatorul”, a explicat pilotul Cezar Osiceanu.

Pilotul afirmă că este a 10-a oară când suferă de o indigestie din cauza alimentelor care le sunt furnizate de Tarom. Cezar Osiceanu a spus că li s-a dat „gelatină pe salam”.

„Vă reamintesc că, anul trecut, toată mâncarea de pe cursele din două zile a fost expirată și amenda a fost dată de ANPC. Avem sute de rapoarte înregistrate prin care se reclamă calitatea execrabilă a acestor produse care ar trebui să fie de 5.500 de calorii și cu un anumit standard de calitate, conform Legii nr. 223, și pe care, din păcate, nu le ascultă nimeni”, a mai spus pilotul.

Conducerea Tarom a spus că nu pot fi, simultan, peste 30 de piloți inapți pentru zbor, acuzând că aceștia fac, de fapt, grevă.

„Nu sunt membru sindical, nu vorbesc în numele companiei Tarom și pot să vă spun următorul lucru: de peste 30 de ani de când sunt angajat în această companie, mi s-a cerut mereu să accept, să ajut, să nu îmi cer drepturile. Astăzi, conducerea companiei ar trebui să spună în felul următor: am greșit cu voi, piloții, și v-am adus în această stare de incertitudine și ilegalitate”, a mai spus pilotul Tarom.

Purtătorul de cuvânt al Tarom, Alexandru Anghel, spune că este dreptul piloților să declare dacă sunt apți sau nu să zboare.

Sunt mai multe probleme la Tarom în acest moment, iar piloții au invocat faptul că au salariile cu 50% mai mici față de oricare altă companie, că expiră contractul colectiv de muncă, că mâncarea este foarte proastă și că se lucrează mai mult decât prevede legea.

Întrebat cu ce soluții vine Tarom pentru persoanele care stau și așteaptă de ore întregi în aeroportul Otopeni, purtătorul de cuvânt al companiei a spus: „Se derulează în această după-amiază o întâlnire pentru găsirea soluțiilor, să reluăm aceste zboruri. Se încearcă redirecționarea pe unde se poate. Dacă nu, se ajunge la reprogramarea zborurilor”.

32 de zboruri Tarom au fost anulate, după protestul piloților

Este haos la aeroportul Otopeni, după ce mai multe curse ale companiei Tarom au fost anulate. Sute de oameni și-au petrecut noaptea pe unde au apucat, în aeroport, după ce li s-a spus că avioanele lor nu mai decolează. Aceștia așteaptă acum soluții de la operatorul de zbor pentru a-și putea continua călătoria.

30 de piloți și copiloți Tarom s-au declarat inapți pentru zbor în decursul zilei de astăzi, dintr-un total de 90. 

Până în acest moment sunt 32 de curse Tarom anulate.

Delegația României la summitul NATO a fost pusă în încurcătură de protestul piloților TAROM. Ministrul Apărării și Șeful Statului Major au fost preluați de un avion militar care îi va duce la destinație. Singurul care nu a fost afectat de zborurile anulate a fost președintele Klaus Iohannis, potrivit celor de la Boarding Pass. 

„Domnul Președinte nu este afectat de „situația” de la TAROM, avionul privat cu care va zbura astăzi spre Washington DC este deja pregătit pentru zbor”, au scris aceștia. 

×
Subiecte în articol: pilot Tarom aeroportul Otopeni
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close