Poroșenko a comentat inclusiv situația tensionată la nivel continental, în urma protestelor fermierilor din numeroase state UE, care au acuzat faptul că importul de cereale și produse alimentare ieftine din Ucraina le distrug afacerile și viețile.
El crede că aceste proteste s-au intensificat ca urmare a propagandei și războiului hibrid al de Rusia în Europa.
"Nu este pentru prima dată când Putin șantajează întreg continentul european. Dar nu va funcționa. Am două mesaje: nu aveți încredere în Putin. Este un fost ofițer KGB antrenat să mintă și nu va spune niciodată adevărul. Al doilea mesaj este: nu vă fie frică de Putin. Învățați din experiența Ucrainei. Toată lumea ne-a dat doar trei zile (în fața Rusiei), dar luptăm de zece ani deja", a spus Poroșenko.
Cu privire la protestele fermierilor, fostul președinte ucrainean a subliniat un aspect interesant, pe care mulți în ignoră: statele Uniunii Europene continuă să importe cereale din Rusia, în pofida războiului pe care această țară l-a declanșat în februarie 2022.
Petro Poroșenko: Ați fi de acord să blocați importul de cereale rusești?
"Vă rog, nu plecați urechea la propaganda rusă. Vă puteți imagina că Europa și, în particular, Polonia (unde fermierii s-au încăierat, ieri, cu jandarmii în fața Parlamentului din Varșovia, n.r.) și chiar România importă semnificativ mai multe cereale rusești decât ucrainene? Suntem gata să monitorizăm cerealele ucrainene exportate, suntem gata să acceptăm o astfel de măsură din partea Comisiei Europene. Ați fi, în schimb, de acord să blocați importul de cereale rusești?", a punctat Poroșenko.
Datele oficiale arată că între 2022 şi 2023, exporturile de cereale rusești în UE au crescut cu peste 50%, până la 1,5 milioane de tone, iar un acord pentru un embargo ar fi dificil de convenit.
Țările care și-au majorat cel mai mult importurile de cereale și leguminoase rusești în decursul ultimului semestru al anului trecut sunt Spania, Italia, Belgia și Grecia.
La București, Petro Poroșenko a fost solicitat să comenteze și candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO.
"Îl cunosc pe Klaus Iohannis. Știu că va candida și (premierul olandez în exercițiu) Mark Rutte. Pot să vă spun că sunt, amândoi, foarte buni. Dacă ar fi după mine, aș ridica mâna și pentru Klaus Iohannis, și pentru Mark Rutte, pentru că, în virtutea pozițiilor lor, fac Europa mai sigură", a răspuns, diplomatic, fostul lider de la Kiev.