Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Pelerinele ucrainene "invizibile", importante mai mult pentru moralul soldaților. General român: "Nu sunt 100% eficiente"

Pelerinele ucrainene "invizibile", importante mai mult pentru moralul soldaților. General român: "Nu sunt 100% eficiente"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:00 05 Oct 2023 Modificat la 18:00 05 Oct 2023

Mantiile blochează radiațiile termice, fapt care se presupune că îl face pe soldat invizibil pentru mijloacele de termodetecţie ale inamicului.

Pelerinele cântăresc două kilograme şi jumătate şi sunt rezistente la apă şi foc.

Camuflajul a fost dezvoltat încă din 2015 şi perfecționat după ce Rusia a invadat Ucraina, anul trecut.

Pelerinele sunt croite din materiale folosite în general de pompieri şi împiedică aerul cald să iasă, în timp ce un sistem de ventilație încorporat răcește aerul fierbinte blocat în interiorul mantiei.

Generalul (r) Marius Crăciun: "Nu funcționează în toate situațiile, e nevoie de camuflaj de teren"

"Aceste pelerine există nu numai în armata ucraineană. Sunt și alte state care au dezvoltat tehnologia și echipamentul de acest gen. Nu e o noutate, însă e important de reținut că ucrainenii au capacitatea industrială de a produce inclusiv asemenea elemente de echipament.

Într-adevăr, sunt utile, însă nu funcționează în absolut toate condițiile. Trebuie să mai fie și în funcție de acoperire, într-o zonă cu stânci, sau într-un șanț, pentru că vedeți, totuși, pentru un observator atent, sunt posibil de depistat.

Sunt, dacă vreți, în mod deosebit (importante) pentru moralul luptătorilor, în mod deosebit al luptătorilor din forțele speciale ucrainiene, care acționează în dispozitivul inamicului, pentru că aceștia au o metodă în plus prin care se pot proteja de mijloacele tehnice de detectare ale rușilor.

Dar nimic nu e 100% eficient", a spus la Decisiv generalul (r) Marius Crăciun.

Generalul (r) Marius Crăciun: "Trebuie să ne protejăm platformele de foraj"

El a comentat și avertismentul Marii Britanii, că Rusia plănuiește să mineze Marea Neagră pentru a distruge navele cu cereale care încarcă în porturile ucrainene.

"Sunt convins că Alianța Nord-Atlantică are un plan de a contracara aceste acțiuni. Pot să vă spun că marina militară românească a achiziționat sau urmează să achiziționeze două nave care sunt vânătoare de mine. 

Insuficient, în opinia mea. Mai trebuie să ne echipăm și cu drone și cu alte mijloace, pentru că va fi un pericol. Gândiți-vă că noi suntem foarte interesați să ne protejăm și infrastructura de exploatare a hidrocarburilor. 

Toate aceste platforme de foraj vor trebui protejate împotriva acestor mine, pentru că sunt interese economice importante. Deci nu numai navele, ci și aceste obiective românești (trebuie protejate)", a adăugat generalul Crăciun.
 

×
x close