Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Cum ne putem proteja de ofertele înşelătoare la energie şi gaze emise de furnizori | Explicaţiile vicepreşedintelui ANRE

Cum ne putem proteja de ofertele înşelătoare la energie şi gaze emise de furnizori | Explicaţiile vicepreşedintelui ANRE

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 20:35 04 Noi 2022 Modificat la 20:38 04 Noi 2022
facturi curent
Lista celor care nu vor ca românii să aibă curent ieftin Sursa foto: Colaj Arhiva Antena 3 CNN | Pixabay

Un șef din Ministerul Energiei a lansat un semnal de alarmă şi atrage atenţia că ofertele trimise de furnizorii de energie electrică cu preţuri mari pot fi înșelătoare. Este vorba despre secretarul de stat Dan Drăgan, cel care spune despre prețurile care sunt ofertate de furnizori de 20 ori mai mari la gaz, de 12 ori mai mari la energie că ar fi practic o înșelătorie.

"În acest moment, am observat și noi inclusiv că sunt oferte înșelătoare inclusiv postate pe site-ul ANRE din partea furnizorilor. Sunt niște oferte care nu se materializează, ele sunt niște oferte pe care furnizorii le afișează pe acest site, le postează și inclusiv sunt ofertele pe care le transmit către consumatorii finali. Aceste oferte n-au un fundament real, un suport real.

Și eu sunt foarte, foarte surprins de ceea ce se întâmplă, mai ales că am o experiență îndelungată în piața de energie și așa ceva până acuma nu cred că s-a întâmplat. Din această cauză vom interveni pe legislația primară", a spus Dan Drăgan, secretar de stat, la Antena 3 CNN.

Cum ne putem proteja de ofertele înșelătoare la energie şi gaze emise de furnizori | Explicațiile vicepreședintelui ANRE

Întrebat despre această situaţie vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege a spus: 

"Aș spune că nu au legătură cu realitatea, dar nu m-aș aventura să spun că sunt înșelătoare. Vreau să vă explic niște chestii care vin tocmai din Ordonanța 27 care reglementează plafonarea prețurilor și mai impune niște reguli în piață.

"Acest preț nu se va aplica niciodată"

Vreau să asigur pe oricine, chiar dacă par aceste oferte șocant de mari, chiar dacă semnăm un contract la un asemenea preț, acest preț nu se va aplica niciodată.

Nu se va regăsi în factura niciunui consumator. Spun acest lucru pentru că este un articol în Ordonanţa 27 care spune că se plafonează prețurile pentru o mare parte din consumatori. Evident că acești consumatori cărora li se aplică plafonarea, vor primi la 68 de bani, la 80 de bani sau la 1 leu energia electrică. 

Cărora nu li se aplică plafonul, există un articol în ordonanța de urgență care spune că pentru ei, furnizorii, atât la gaze, cât și la energie electrică, vor factura în fiecare lună gazele sau energia electrică la prețul lor mediu ponderat de achiziție, deci al furnizorului, cu cât achiziționează, la care poate să asigure o sumă fixă şi la gaze, care este de 12 lei pe megawatt-oră, iar la energie electrică de 73 de lei care acoperă costurile de furnizare și marja lor de furnizare.

De ce trimit furnizorii de energie oferte cu preţuri mai mari

Sunt două motive pentru care vedem aceste prețuri ireale. Odată în acest moment, niciun furnizor nu-și dorește să câștige încrederea sau semnătura vreunui consumator. Toți furnizorii încearcă să-și conserve eventual portofoliul de clienți și să supraviețuiască în această perioadă destul de grea pentru ei.

Al doilea motiv este că în acest moment, dacă cineva are curiozitatea să urmărească ce tranzacții au fost din septembrie încoace pe piețele angro de energie electrică pe platforma OPCOM, o să vedeți că au fost foarte puține tranzacții și volumele au fost foarte, foarte mici. Deci niciun furnizor în România în acest moment nu are achiziție de energie electrică pe termen lung.

Pur și simplu producătorii nu vin și nu ofertează în piețele de energie electrică pentru contracte la termen. În momentul în care nu ai o cantitate de energie contractată nu știi ce ofertă să faci ca să abordezi clienții.

Noi controale avem la furnizori în acest moment, pe diverse subiecte, pe baza sesizărilor, pe baza neregulilor pe care le-am constatat. Avem controale și la distribuitor, de exemplu, pe citire, dar în acest moment, prin aceste oferte, furnizorii nu încalcă legislația.

"Dacă acele preţuri se regăsesc pe factură se încalcă legislaţia"

Dacă va modifica legea și li se va impune un anumită valoare maximă,  în funcție de prețul din piață, în funcție de prețul pe achiziția lor deja vorbim despre alt subiect și atunci avem de ce să-i consolăm și avem la ce să ne raportăm.

În acest moment pot să vă spun că niciun preț, nicio ofertă nu încalcă legislaţia. Dacă într-adevăr acel preț se regăsește și în factura vreunui client atunci se încalcă legislaţia.

 Mi-e greu să cred că prețul de achiziție al unui furnizor în acest moment depășește 2 lei pe kilowatt-oră. Acestea sunt doar oferte. Aceste preţuri nu se vor aplica atât timp cât ordonanța 27 este în vigoare", a spus Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
x close