Tatăl premierului Nicolae Ciucă s-a stins astăzi din viață. Prim-ministrul a decis, totuși, să nu amâne ședința de Guvern în care miniștrii anunță tăierile de buget. După ședință, șeful Executivului a plecat, la Craiova.
Ședința de Guvern s-a încheiat în jurul orei 15.30. Au fost adoptate actele care erau pe ordinea de zi. În ceea ce privește planurile pentru reducerea cheltuielilor, purtătorul de cuvânt al premierului nu a putut preciza dacă toți miniștrii au depus aceste planuri. A precizat că ele trebuie să fie depuse la Secretariatul General, centralizate, iar mai apoi Guvernul va comunica care sunt măsurile pe care le va lua pentru reducerea cheltuielilor cu 6% la nivelul ministerelor.
Totodată, nu au fost aduse clarificări nici în ceea ce privește planurile discutate în ședința de Guvern. Potrivit unor surse, unii miniștri din PSD au prezentat deja prim ministrului lista de cheltuieli ce vor fi reduse.
Citește și: Scenariu pe masa Guvernului: Concedieri și tăieri de salarii pentru bugetari
În principal ei vor reduce din capitolul bunuri și servicii, vor renunța la cursurile de specializare, vor reduce banii alocați pentru combustibil. În cadrul Ministerului Turismului vor fi mai puțini bani pentru promovarea României în afara granițelor.
Anul trecut asistam la un demers similar de reducere a cheltuielilor cu 10%. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta vedem că în paralel avem și un plan pentru reducerea cheltuielilor care este făcut de ministerul Finanțelor. Aici sunt măsuri cu greutate, pentru că cei de la acest minister analizează posibilitatea de a îngheța angajările la stat, de a renunța la sporurile care au fost acordate în pandemie. Sunt vizați cei din sectorul medical, pentru că sporurile ajung până la 80%.
O altă măsură care este în analiză la ministerul Finanțelor vizează și amânarea creșterilor salariale până când vom avea noua lege a salarizării bugetare. De asemenea, interzicerea cumulului pensie plus salariu de la stat pentru cei care s-au pensionat în baza unor legi speciale și stabilirea unor sume lunare care să fie alocate instituțiilor, astfel încât bugetele să nu fie depășite, iar cheltuielile să fie ținute sub control.
Acest plan de reducere a cheltuielilor face parte dintr-un demers mai larg în care Comisia Europeană și România s-au angajat în PNRR pentru a micșora cheltuielile pe care statul le face. În consecință, dacă nu va reuși să facă acest lucru, România va pierde milioanele din PNRR: