În Germania, numărul bancomatelor a scăzut semnificativ, fiind desființate, doar în ultimii doi ani, circa 1.800 de ATM-uri.
Printre motivele care stau la baza deciziei băncilor de a-și retrage ATM-urile se numără, în principal, tendința clienților de a accesa serviciile bancare online.
Un alt motiv este reprezentat, din nou, de preferința oamenilor de a plăti cu ajutorul mijloacelor electronice, fiind vorba despre un obicei care s-a răspândit mai ales în timpul pandemiei, când plata în numerar nu era recomandată.
Instituțiile bancare au apelat la această măsură și din cauza acțiunilor de dinamitare a bancomatelor, întărirea securității acestor aparate fiind mai costisitoare decât desființarea lor.
În 2022, numărul bancomatelor aruncate în aer a crescut vertiginos, fiind înregistrate peste 500 de atacuri.
În aceste condiții, instituțiile bancare trebuie să găsească o soluție de compromis, care să vizeze atât accesul la numerar, cât și prevenirea acestor spargeri.
De asemenea, există și voci care afirmă că retragerea bancomatelor reprezintă strategia băncilor de a-i îndruma pe oameni spre variantele electronice de plată.
În acest caz, s-a afirmat deja o inițiativă care vizează ancorarea în legea fundamentală a dreptului de a dispune de numerar.
Experții germani spun că cea mai utilă metodă de protecție a bancomatelor este decolorarea sau lipirea automată a bancnotelor, ceea ce ar face ca, în cazul unei explozii, prada să nu poată fi utilizată.
Este o metodă care nu a fost aplicată la scară largă, pentru că băncile nu au clarificat modul în care își vor recupera bancnotele distruse.