Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Maria Grapini, detalii din scandalul cu sacii de bani de mită de la Parlamentul European. Pe cine aruncă vina Eva Kaili

Maria Grapini, detalii din scandalul cu sacii de bani de mită de la Parlamentul European. Pe cine aruncă vina Eva Kaili

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:43 20 Dec 2022 Modificat la 18:47 20 Dec 2022
eva kaili
Maria Grapini, detalii din scandalul cu sacii de bani de mită de la Parlamentul European. Pe cine aruncă vina Eva Kaili Sursa foto: Profimedia Images

Eva Kaili, demisă din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, aruncă vina pentru a scăpa cu basma curată în scandalul cu sacii de bani de mită. Aceasta susţine că n-a făcut altceva decât să urmeze agenda președintelui legislativului european, Roberta Metsola.

Este o modalitate prin care Eva Kaili speră să îi fie montată o brățară electronică pentru a petrece Crăciunul acasă, alături de fiica ei de nici doi ani.

Kaili se află în prezent în detenție în Belgia, într-un dosar de corupție legat de o presupusă mită din Qatar, după ce a fost prinsă în flagrant cu o importantă sumă de bani.

Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru corupție în care este vizată eurodeputata greacă Eva Kaili.

Reamintim că sub patul fiicei Evei Kaili au fost găsiți în jur de 600.000 de euro. Alte surse zic că suma ar fi mult mai mare, că ar fi în jur de 1.500.000 și de euro.

Întrebată dacă se așteaptă la extinderea anchetei şi la alţi membri din Parlamentul European, mai ales către Roberta Metsola, Maria Grapini, europarlamentar a oferit detalii privind lista suspecților. 

"Clar se va extinde, dar doar dacă se găsesc sume de bani sau alte lucruri. Eu cred că ea a fost de mult mai multe ori în Qatar și nu pe mandat al Parlamentului European.

Dar de extins se extinde, pentru că deja din grupul social-democrat și-a dat demisia domnul Caravela, din Belgia, coleg din grupul social-democrat. A ieșit din grup și este neafiliat acum, pentru că este și el în rândul suspecților și mai este din Franța, Maria Arena în rândul suspecților.

Deci se extinde clar ancheta, însă așa cum știm, prezumția de nevinovăție în Parlamentul European, să știți că se respectă. De foarte multe ori s-a ridicat imunitatea eurodeputaților, dar au rămas să-și exercite mandatul până la rezultatul anchetei.

Deci personal, nu cred că are vreo vinovăție (n.r Roberta Metsola)

Am avut și din România membri în grupul de prietenie, nu se știe, se extinde", a explicat europarlamentarul Maria Grapini în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Parchetul UE cere suspendarea imunităţii a două eurodeputate

Biroul Procurorului European (EPPO) a cerut, joi, suspendarea imunităţii eurodeputatelor Eva Kaili şi Maria Spyraki, în cadrul unei acţiuni care coincide cu investigaţia autorităţilor belgiene referitoare la acte de corupţie în scopul promovării intereselor unor state.

Investigaţia vizează în mod special fonduri alocate asistenţilor parlamentari. Eurodeputata Eva Kaili (Grecia), membră a Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (centru-stânga), este deja în arest preventiv în cadrul anchetei autorităţilor belgiene privind acte de corupţie.

Eurodeputata Maria Spyraki este tot din Grecia, dar face parte din grupul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta). Noua investigaţie coincide cu cea a autorităţilor belgiene, dar nu este clar dacă există vreo legătură directă între cazuri.

Eurodeputata Maria Spyraki a afirmat în mod clar că ea nu are nicio legătură cu investigaţia privind promovarea ilegală a intereselor Qatarului. "Eu accept bucuroasă suspendarea imunităţii pentru a arăta că nu am litigii financiare pe nici măcar un euro cu Parlamentul European.

Problema se referă la indemnizaţia primită de un fost coleg străin care avea o problemă personală gravă şi a lipsit o perioadă din Parlamentul European. Eu nu am nicio legătură cu scandalul privind Qatarul, nu am nicio legătură cu alt caz", a declarat Maria Spyraki.

Roberta Metsola susţine că va aplica reforme "ample" pentru combaterea corupţiei în instituţiile UE Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunţat, joi, reforme "ample" pentru anul 2023, în contextul scandalului de corupţie care afectează instituţia, informează cotidianul Le Figaro.

"Sunt pe cale să elaborez un pachet de reforme ample care va fi prezentat la începutul anului viitor", a declarat Roberta Metsola la reuniunea Consiliului European, aflată în curs la Bruxelles.

Printre măsurile care ar urma să fie aplicate se numără garanţii de protejare a activiştilor de integritate şi interzicerea grupurilor de prietenie non-oficiale cu naţiuni din afara Uniunii Europene.

"Există vulnerabilităţi care trebuie remediate, spre exemplu în privinţa activităţilor foştilor membri ai Parlamentului European, în privinţa registrelor de transparenţă şi a persoanelor autorizate să intre în Parlamentul European", a subliniat Roberta Metsola. Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului UE, este în detenţie preventivă sub acuzaţia de luare de mită, în cadrul anchetei care vizează presupusa favorizare a Qatarului.

×
x close