Potrivit unei Ordonanțe de Urgență, guvernanții doresc să introducă taxa de solidaritate în anumite domenii, iar această decizie este adoptată la trei săptămâni de când România nu a intrat în Schengen, ca urmare a refuzului Austriei.
Mai exact, statul dorește să creeze un fel de fond de solidaritate, unde speră să strângă un miliard de euro, pe care să-i poată investi în energie.
Astfel, principalele firme taxate sunt cele care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor.
Prin urmare, câștigurile care în 2022 și 2023 depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021 vor fi impozitate cu 60%.
În urma acestui anunț, companiile mari critică decizia României și avertizează că vor exista consecințe.
"Atragem atenția asupra impactului negativ pe care actuala formă a proiectului de act normativ o va avea asupra viitorului industriei autohtone de petrol și gaze din România", a reacţionat Federația Petrolieră Petrol și Gaze.
Europarlamentarul Rareș Bogdan susține decizia care urmează să fie adoptată și spune că România nu este un stat slab.
"Statul român nu este un stat slab și va sta pe picioarele lui în această încercare de influențare", a afirmat Rareș Bogdan, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.