Psihologii lansează un semnal de alarmă cu privire la provocările la care sunt expuşi copiii. Cea mai recentă şi extrem de periculoasă pentru sănătatea celor mici împlică folosirea produselor de îngrijire pentru adulţi.
În acest context, specialiştii atrag atenţia că există o diferență între rutina de îngrijire zilnică şi
"Nu vă mai uscați fața cu prosopul. Prosoapele stau semiude într-un spațiu închis toată ziua și creează mediul perfect să se dezvolte 7.000 de microbi și bacterii. Eu nu-mi ususc fața cu nimic. O las singură să se usuce și durează maxim două minute. Spălați-vă pe dinți înainte să vă spălați pe față dimineața, ca să nu vă întindeți bacteriile din gură peste tot pe față. La storsul coșurilor și punctelor negre ,puteți, printre altele, să rămâneți cu urme pe față pe viață", sunt recomandările unui influencer de pe TikTok.
Avertismentul psihologilor: "Este o diferență între igienă şi îngrijirea corpului"
Întrebată despre efectele acestor provocări, Maria Coman, psiholog, a spus:
Sunt fete de 16, 17, 18-19 ani, poate și mai devreme, dar nu știm noi, care își fac injecții cu toxină botulinică antirid. Este o întreagă cultură, dacă putem să-i spunem așa, a fi altcineva decât ești în mod normal. Toate imaginile pe care le au fetele astea, de la cât de mici sunt ele despre ele însele, sunt filtrate cu aceste filtre pe care le ai pe telefon. Toate telefoanele deja arată cu beautify și cu toate celelalte. Adică nimeni nu mai e așa cum e în realitate. Așa că niște creme antirid cumva au început să fie o banalitate din perspectiva asta.
Problema este că fetele astea își strică tenul. Sunt creme mult prea puternice pentru ele, nu le dau satisfacția pe care și-o imaginează ele că și-ar da-o. Și asta duce la ce? La frustrări, la complexe, la probabil anxietate, la probabil depresie în tim, pentru că tot comparându-te și tot comparându-te cu imaginea de pe internet și cu ce ar putea să fi, şi uite ce efect a avut la X și eu de ce n-am devenit strălucitoare pentru că m-am dat cu crema antirid ș.a.m.d. La scăderea stimei de sine și la multe alte efecte de genul acesta.
"Le afectează socializarea, prieteniile, probabil și relațiile romantice în viitor"
Eu știu fete de 16-17 ani care nu se duc să doarmă la prietene, deși sleepoverul e ceva obișnuit,la vârsta respectivă, pentru că nu pot să-și care toată trusa de skin-care și nu pot să-și facă toată rutina de skin-care, atunci când sunt plecate de acasă. Și asta este ceva atât de important, încât le afectează socializarea, prieteniile, probabil și relațiile romantice în viitor..
Adică ceea ce privim acum ca o glumă în timp se transformă într-o problemă care îți afectează funcționalitatea vieții. Una este igiena şi alta este rutina de skin-care", a spus la Antena 3 CNN, psihologul Maria Coman, care a subliniat că este foarte important ceea ce văd copii acasă la părinți şi modul în care ei aplică aceste rutine de igienă şi îngrijire.