Antena 3 CNN Politică Dancilă şi Orban, despre vilele de lux ale lui Iohannis: „Nu am aprobat nimic. Iohannis a sărit calul cel mai tare"

Dancilă şi Orban, despre vilele de lux ale lui Iohannis: „Nu am aprobat nimic. Iohannis a sărit calul cel mai tare"

klaus iohannis presedintele romaniei
Klaus Iohannis, preşedintele României. Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    02 Oct 2024   •   18:36

Foștii premieri ai României, Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban au explicat, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN, cum au fost abordate cheltuielile pentru amenajările de lux de la vilele de protocol ale lui Klaus Iohannis, preşedintele României. În acest context, cei doi au explicat cum este, de fapt, aplicată legislaţia şi cine ar fi putut aproba aceste bugete, inclusiv rolul RAAPPS.  

În acest context, a fost analizată vila de la Neptun acolo unde s-au efectuat o serie de amenajări de lux, cea mai recentă fiind terenul de golf , care potrivit specialiștilor ar fi costat 800.000 de euro. 

Întrebată dacă a aprobat vreo investiție la vila din Neptun pentru terenul de golf a lui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, care a fost premier în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, a spus: 

„Exclusă o hotărâre a Guvernului pe care l-am condus pentru un teren de golf pentru domnul Klaus Iohannis. Nu am aprobat niciodată o hotărâre de Guvern pentru acest teren. Este posibil, dacă nu apare nicăieri, ca această cheltuială să fie trecută la o amenajare a spațiului verde, pentru că nu știm dacă acea zonă este trecută în cadastru ca teren de golf sau ca spațiu verde. Dar, repet, încă o dată, nu am aprobat niciodată suma necesară pentru un teren de golf pentru vila de la Neptun", a spus Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: „Nu am aprobat absolut nimic"

„În momentul în care este o investiție mare, normală ar fi să fie o hotărâre de Guvern. Vedem că a existat o hotărâre de guvern pentru reabilitare a clădirii care este pregătită pentru domnul Klaus Iohannis. Acest lucru a trecut prin Guvern și a fost adoptată de primul ministru Marcel Ciolacu. Deci, în mod normal, când este o sumă mare, trebuie să existe o hotărâre de Guvern și să fie adoptată de primul-ministru. La mine nu a ajuns așa ceva și nu am aprobat absolut nimic", a mai spus Viorica Dăncilă, la Antena 3 CNN. 

Ludovic Orban:  „RAAPPS este în pierdere de ani de zile"

De cealaltă parte Ludovic Orban, care a fost prim-ministrul României în perioada 4 noiembrie 2019 – 25 decembrie 2020, a spus: 

 „Categoric nu. Niciodată n-am fost la vila la Neptun. De altfel, trebuie să știți că eu nu am uzat de locuința de protocol nici când am fost prim-ministru, decât atunci când am fost forțat, pentru că am fost 15 zile în carantină și ca să nu îmi pun în pericol familia, am petrecut cele 15 zile de carantină la vilă. În rest nu am călcat, n-am făcut nicio investiție, nu am utilizat în niciun fel casa de protocol Vila Lac 1.

RAAPS este o regie aflată în subordine a Secretariat-lui General al Guvernului. Bugetul anual al RAPPS se aprobă prin hotărâre de Guvern, iar în buget, evident, sunt cuprinse cheltuielile de personal, cheltuielile materiale, de bunuri și servicii, cheltuielile de investiții. Iar pentru investițiile importante denumirea lor e o anexă cu lista obiectivelor de investiții care urmează să fie finanțate din bugetul RAAPPS.

Deci exact cum s-a aprobat bugetul care a cuprins investițiile în vila din Aviatorilor 86 care se pregătește pentru Iohannis, la fel și celelalte investiții trebuiau trecute în anexa la bugetul RAAPPS, care face parte din hotărârea de Guvern", a spus Orban. 

În continuare Orban a vorbit şi despre RAAPPS care, potrivit datelor, ar fi investit 900.000 de euro pentru 2 piscine de lux la vilele de protocol ale lui Klaus Iohannis, preşedintele României. 

 „RAAPPS, e bine să știe lumea, este pe pierdere de 3 ani de zile. Adică nu e pe profit, dimpotrivă, înregistrează pierderi an de an a înregistrat 2021, 2022, 2022, a înregistrat pierderi.

Deci, e o regie care, deși administrează un patrimoniu important semnificativ, care dacă ar fi administrat de o companie privată, ar genera profituri foarte mari, dar el, de fapt, produce pierderi. Pentru că, de fapt, RAAPPS este un instrument în care potentaților zilei li se pun la dispoziție tot felul de avantaje.

Ludovic Orban: „Iohannis a sărit calul cel mai tare"

Sunt mulți care au exagerat neacceptabil într-un mod nepermis. Dar cel care a sărit calul cel mai tare este, în mod evident, Iohannis. Că nu e vorba numai de pregătirea vilei din Aviatorilor, de luxul pe care și-l permite la vila de la Neptun, de probabil alte amenajări de care a avut parte. 

Nu știu, pentru că eu nu am fost practic un client al locațiilor respective.  Mie nu mi s-a cerut niciodată să aprob un buget de investiții ca să-i pregătesc vina lui Iohannis. Alții au fost. De altfel, sunt și alte cazuri celebre de oameni care au abuzat de beneficiile, să spun, de a sta în casă RAAPPS cum e Geoană, de exemplu, care Geoană a stat vreo 4 ani de zile fără să aibă dreptul legal, s-a încăpățânat, s-a legat cu lanțul în vila de protocol pe care o dobândise de la RAAPPS, în condițiile în care nu mai avea niciun drept legal să stea... și multe alte cazuri de oameni din zona privată care au beneficiat, dar nu aveau dreptul legal. Au beneficiat datorită relațiilor politice

Deci pot să mascheze cheltuielile, să nu le definească ca și cheltuieli pentru obiectiv de investiții să fie cheltuieli de mentenanță, de întreținere.

Dar există o diferență foarte mare între cheltuieli materiale și cheltuielile de servicii și cheltuielile de investiții, pentru că cheltuielile de investiții se fac în baza legii. Investițiile sunt foarte clar definite. Ele se fac pe baza unei documentații tehnico-economice. Finanțarea lor face în includerea obiectivelor de investiții care se finanțează pe anul în curs în bugetul ordonatorului principal de credite", a spus Ludovic Orban la Antena 3 CNN. 

 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close